Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
A-klub

A-klub

První pražský klub zaměřený na lesbickou komunitu. Působil na sklonku prvního a počátku druhého tisíciletí na Žižkově. Kromě zábavných akcí pořádal vernisáže či politické debaty a podporoval i sportovní akce.


Podrobné informace

A-klub byl jedním z prvních klubů v Praze, který se zaměřoval na lesbickou komunitu. Podnik byl otevřen 13. 9. 1996 Janou Kavánkovou v Milíčově ulici na Žižkově. Místo brzy získalo popularitu. Konaly se v něm diskotéky, strip show i vystoupení drag queens. A-klub, běžně nazýván Áčko, se také proslavil seznamovacími večírky pro ženy. S těmi souvisela též klubová atrakce, číslované vstupenky, které se sepnuly po dvou a pomáhaly tak navázání kontaktů. A-klub pravidelně pořádal i akce jiného druhu – vznikl zde například volejbalový tým, který se zúčastnil 11. mezinárodního lesbického turnaje v Mnichově. Místo zde nalezly také pravidelné schůze lesbického L-klubu. Jana Kavánková organizovala i tematické večery, například dílny, kreslení či turnaje ve stolním tenise. V roce 1999 vzniklo též občanské sdružení Kruh A-klubu. Áčko pravidelně vydávalo i svůj informační tištěný bulletin. Dle koncepce majitelky se časem diskotéky měly konat pouze o víkendech, během týdne pak měl být A-klub prostorem pro sportovní akce a také vernisáže, besedy či diskuze. V období těsně před uzákoněním registrovaného partnerství se A-kub
stal prostorem pro hojně navštěvované debaty s pozvanými politiky.

Během svého působení A-klub získal spoustu přátel a stálých hostů, ale na druhé straně i odpůrců. Pověst klubu kazily šířící se zprávy o údajném problému s prodejem drog, publikace v lesbickém časopise Incognito?, přidaly se i provozní komplikace. Navíc A-klubu rostla konkurence, lidé raději navštěvovali nová, módní pražská místa. V roce 2003 A-klub svou činnost ukončil.

Použité zdroje
Seidl, Jan a kol., Teplá Praha. Průvodce po queer historii hlavního města. 1380-2000. Černé pole, 2014.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.