Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
ČRo Dvojka

ČRo Dvojka

Celoplošná stanice Českého rozhlasu, patří k pěti nejposlouchanějším stanicím v České republice.


Budova Českého rozhlasu, Vinohradská třída, Praha
Podrobné informace

ČRo Dvojka je celoplošná stanice Českého rozhlasu, patří k pěti nejposlouchanějším stanicím v České republice. Nabízí pravidelné pořady, rozhlasové hry, četby, dokumenty, skeče či pořady, v nichž moderátoři odpovídají na dopisy posluchačů. Velkou část vysílání tvoří On Air s komentáři k aktuálnímu dění či písničkami, a to jak zahraničními tak i domácími. Stanice vysílá nejnovější světové hity ale zároveň i hodně českých coververzí. Každý všední den vysílá zprávy, a to v 11 a 12 a pak v 17 a 18 hodin a také sportovní či dopravní informace. Každý den v 19 hodin zaznívá v éteru pro děti pohádka na dobrou noc od skřítka Hajaji. Dvojka je jediná veřejná stanice, která nabízí pořad toho druhu. 

Přesne datum vzniku Dvojky nelze určit. Pokud její zahájení chápeme jako začátek vysílání druhé stanice českého rozhlasu, tak hovoříme o stanici Praha II vzniklé v roce 1938. Dnešní stanice Dvojka však vysílá nepřetržitě od 10. března 1952 s původním názvem Národní okruh Praha, poté Praha I. Ještě v devadesátých letech 20. a začátkem 21. století se stanice jmenovala Český rozhlas 2 - Praha. Ke změně na dnešní používanou Dvojku došlo v roce 2011 při příležitostí nasazení nového vysílacího schématu. K další významné programové změně, a to spolu s uvedením dnes používaného sloganu adio, které vás baví, došlo v roce 2019. Program vysílání v průběhu všech let tvořilo mnoho známých pořadů, a to například Zpátky si dám tenhle film Karla Gotta, Tobogan Aleše Cibulky či Srdcovky od Dvojky. Stanice také do roku 2015 pravidelně vysílala nedělní bohoslužby. Současným ředitelem stanice je Ondřej Nováček. 

Český rozhlas Dvojka se dle výsledků průzkumu poslechovosti rozhlasového trhu RadioProjekt agentur Meidan a STEM/MARK od roku 2018 drží na pátém místě mezi celoplošnými rozhlasovými stanicemi. Jediná národní stanice s větším úspěchem ČRo Radiožurnál na druhém místě. Největší popularitou mezi posluchači se těší komeční stanice Radio Impuls.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.