Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
České zmrzlinové pochoutky

České zmrzlinové pochoutky

Nanuk, mražené pochoutky - Míša, Eskymo, Polárka, Polárkový dort - u spotřebitelů oblíbené už od dob socialismu a v mnohých vyvolávající nostalgické vzpomínky na dětství či na návštěvu klasických biografů, kde se prodávaly. 


Podrobné informace

Nanuk, mražené pochoutky - Míša, Eskymo, Polárka, Polárkový dort, Nanuk - patří dlouhodobě k českým oblíbeným potravinářským výrobkům. Dobře a "tradičně" chutnají a jsou pro české spotřebitele zajímavé i cenově.

Nanuk se jako obchodní značka pro smetanovou či vanilkovou zmrzlinu na dřívku objevil v Československu poprvé už ve dvacátých letech 20. století. Své jméno získal po eskymáckém hrdinovi oblíbeného němého filmu, který se ve 20. letech v Československu promítal. Obliba zmrzliny Nanuk vedla i k tomu, že se tato obchodní značka stala pro tento typ mražených pochoutek obecným označením. 

K nejoblíbenějším lahůdkám patří též Míša. Začal se vyrábět na konci padesátých let v pražském Laktosu, později byla výroba přenesena do Zdounek u Kroměříže, kde dostal Míša svou definitivní podobu. Od roku 2006 ho společnost Unilever vyrábí v Třebíči. Od počátku až dodnes je jeho základem tvaroh a různé přísady bez rostlinných tuků. Zmrazená směs na dřívku je máčena v čokoládě. V 21. století se vyrábí kromě klasického tvarohového i Míša ovocný (jahodový, borůvkový, malinový, s lesním ovocem) a s příchutí tiramisu. 

Eskymo je kokosová zmrzlina s čokoládovou polevou bez dřívka. Původně se od konce padesátých let vyráběla ze smetany a kokosového prášku, dnes Eskymo vyrábějí tři výrobci (Nanuk, Algida, Tipafrost) z rostlinných tuků a z kokosové příchutě, pouze jeden z nich (Nanuk) používá k výrobě necelé jedno procento kokosového prášku.

K oblíbeným původně socialistickým značkám patří i Polárka, smetanová zmrzlina s vanilkovou příchutí bez čokoládové polevy na dřívku.

Polárkový dort nebo nanukový dort je též dodnes velmi oblíbený. Původně byl vyráběn ze smetany s různými příchutěmi, dnes tvoří jeho základ rostlinné tuky. Úspěšně konkuruje (především svou cenou) dalším větším balení zmrzlin, které se v českých obchodech objevily po roce 1989. 

 

Použité zdroje
https://www.zmrzlina-misa.cz/o-mne.html
https://www.zmrzlina-misa.cz/moje-rodina.html
http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=nanuk&sti=EMPTY&where=hesla&hsubstr=no
https://www.vitalia.cz/clanky/serial-o-zmrzline-ceska-klasika/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.