Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU

Český filmový muzikál

Filmový žánr, v českém prostředí realizovaný téměř výhradně jako hudební komedie a hudební pohádka. Mnoho písniček a hlášek z hudebních filmů zlidovělo a stalo se součástí každodenní komunikace.


Zdroj: ČTK/PR/Repro
Podrobné informace

Filmový muzikál je žánr postavený na hudbě, autorských písničkách a tanci. Filmy s výraznější hudební složkou vznikaly v Československu již od 30. let 20. století, avšak prvním českým filmovým muzikálem se stala až veselohra režiséra Alfréda Radoka Divotvorný klobouk (1952), natočená podle dramatu Václava Klimenta Klicpery. Roku 1955 napsal svou první hudební komedii Hudba z Marsu scenárista Vratislav Blažek, jenž později vytvořil také další slavné muzikály: romantické drama Starci na chmelu (1964) a komedii Dáma na kolejích (1966). Právě v 60. letech 20. století došlo v návaznosti na poetiku nové vlny československého filmu k  největšímu rozkvětu filmového muzikálu, a vznikly tak snímky, které se zařadily k českým vrcholům žánru: parodie na westerny Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), natočená režisérem Oldřichem Lipským podle předlohy Jiřího Brdečky, či muzikálová fantasy komedie Kdyby tisíc klarinetů (1964), kterou vytvořili režiséři Ján Roháč a Vladimír Svitáček podle scénáře Jiřího Suchého a s hudbou Jiřího Šlitra. Po nich následovala romantická veselohra Zdeňka Podskalského Ta naše písnička česká (1967), protkaná oblíbenými hašlerovskými pražskými písničkami, a také komedie Jiřího Menzela Zločin v šantánu (1968), na jejímž vzniku spolupracoval opět Jiří Šlitr a členové divadla Semafor.

V době normalizace kultury v Československu se tvůrci hudebních filmů přiklonili k tématům historickým a nadpřirozeným. Roku 1973 natočil režisér Zdeněk Podskalský podle divadelní hry Jaroslava Vrchlického romantickou historickou komedii Noc na Karlštejně, jež se stala jedním z nejpopulárnějších českých filmových muzikálů všech dob. Rozvinul se také specifický žánr hudební pohádky, k jehož vrcholům patří komedie režiséra Bořivoje Zemana Šíleně smutná princezna (1968), k níž složil hudbu Jan Hammer mladší, či dětská filmová komedie Ať žijí duchové! (1977), natočená Oldřichem Lipským podle scénáře Zdeňka Svěráka a s hudbou Jaroslava Uhlíře.

Tradice filmového muzikálu i pohádky pokračuje po roce 1989 zejména experimentální komedií Kouř (1991) režiséra Tomáše Vorla ve spolupráci se souborem Divadla Sklep, rokenrolovou retrokomedií Šakalí léta (1993), kterou natočil Jan Hřebejk podle předlohy Petra Šabacha, či snímkem Rebelové (2001) v režii Filipa Renče. Výrazná je nadále i tvorba scenáristy Zdeňka Svěráka a skladatele Jaroslava Uhlíře, kteří se podíleli na vzniku pohádek Lotrando a Zubejda (1996) či Tři bratři (2014).

Ve filmových muzikálech nezřídka účinkují vycházející i již etablované hvězdy soudobé české populární hudby. Zahráli a zazpívali si v nich například Karel Gott, Hana Hegerová, Jiří Korn, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová, Helena Vondráčková či Hana Zagorová.

Videa (9 videí)
"Milenci v texaskách" ze snímku "Starci na chmelu" (1964)

"Lásko má, já stůňu" z filmu "Noc na Karlštejně" (1973)

Ukázka ze snímku "Limonádový Joe" (1964)

"Znám jednu starou zahradu" ze snímku "Šíleně smutná princezna" (1968)

"Whisky to je moje gusto" ze snímku "Limonádový Joe" (1964)

"Jednou mi fotr povídá" ze snímku "Šakalí léta" (1993)

Ukázka ze snímku "Ta naše písnička česká" (1967)

"Pod dubem" z pohádky "Lotrando a Zubejda" (1996)

Ukázka z filmu "Zločin v šantánu" (1968)

Použité zdroje
České muzikály. In: Filmtoro.cz [online] [cit. 14. 9. 2019]. Dostupné z: https://filmtoro.cz/filmy/ceske-muzikaly
Divotvorný klobouk. In: Kinobox.cz [online] [cit. 14. 9. 2019]. Dostupné z: https://www.kinobox.cz/film/6454-divotvorny-klobouk
ROHÁL, Robert a CHADIMA, Vítek. České zpívající filmy. [Praha]: Petrklíč, 2010. 218 s. ISBN 978-80-7229-235-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.