Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Dagmar Pecková

Dagmar Pecková

Operní pěvkyně – mezzosopranistka, první česká operní diva, která svou nahrávku propagovala klipem, širší veřejnost ji pro její krátký sestřih vlasů znala jako „Carmen s ježkem“.


volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37296052 ¨
Podrobné informace

*4. 4. 1961 Medlešice (dnes součást Chrudimi)

Dagmar Pecková studovala nejdřív matematicko-fyzikální třídu chrudimského gymnázia, pak byla na druhý pokus přijata na zpěv na Pražské konzervatoři. Již během studií byla sólistkou operety v Plzni a od 5. ročníku, mezi léty 1982-1985, působila v Hudebním divadle Karlín. Po neúspěšném konkurzu do souboru Národního divadla byla na doporučení dirigenta Zdeňka Košlera odeslána zpět „k šibřinkám pro nedostatek talentu“. Pecková se rozhodla pro odjezd do Německa.

Po dalším, již vyhraném, konkurzu do Semperovy opery v Drážďanech, kde úspěšně absolvovala program pro mladé umělce, započala její světová kariéra. Mezi lety 1985–1989 působila jako sólistka tohoto souboru a od roku 1989 již byla sólistkou Státní opery v Berlíně.

Zpívala na všech významných světových scénách a festivalech: Paříž, Londýn, Ženeva, Mnichov, San Francisco, Stuttgart, Barcelona, Bregenz, Curych, Tokio, Moskva aj. V roce 2014 byla rezidenční umělkyní Schleswig - Holstein Musik Festivalu.

Spolupracovala např. s dirigenty Liborem Peškem, Jiřím Bělohlávkem, Sirem Charlesem Mackerrasem a mezi jejími nejznámějšími operními rolemi je španělská Carmen, za kterou v roce 2000 obdržela Cenu Thálie. Pecková propagovala a natáčela i hudbu Gustava Mahlera a Wolfganga Amadea Mozarta. Svým jménem zaštítila hudební festival Zlatá Pecka v Chrudimi, i když žije blízko německého Freiburgu.

 

 

Použité zdroje
http://www.dagmarpeckova.com/
https://www.ceskatelevize.cz/lide/dagmar-peckova/
https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/peckova-kdybych-nezpivala-mela-bych-deset-deti.A070213_205436_ona_ony_bih

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.