Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Jiřičná

Eva Jiřičná

Světově respektovaná česká architektka a designérka. Působí hlavně v Londýně a v Praze.

 

 


Eva Jiřičná Mhornik / CC0 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Eva_Ji%C5%99i%C4%8Dn%C3%A1.jpg
Podrobné informace

* 3. března 1939 Zlín

 

 

Zlínská rodačka, dcera baťovského architekta, vystudovala architekturu na pražské ČVUT a AVU (v ateliéru Jaroslava Fragnera). Krátce pracovala v pražském Ústavu bytové a oděvní kultury a v roce 1967 odjela na stáž do Velké Británie. Po roce 1968 jí byl znemožněn návrat do vlasti a Jiřičná proto začala pracovat v londýnských ateliérech a vytvořila první projekty pro přístav v Brightonu. Začala spolupracovat s uznávaným architektem Richardem Rogersem. V roce 1984 založila v Londýně vlastní ateliér, v němž pracuje dodnes, a v roce 1999 spolu s architektem Petrem Vágnerem otevřela v Praze ateliér AL – DESIGN. Deset let tvořila a žila s Janem Kaplickým. Dnes střídavě žije a pracuje v Londýně a v Praze. Od roku 1996 třináct let přednášela architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Pro tvorbu Evy Jiřičné je typické spojení skla, kovu, kamene a betonu. Její tvorba se vyznačuje lehkostí, prosvětleností a respektem k materiálu. Typickým rysem Evy Jiřičné jsou skleněné schody. K jejímu rukopisu patří i napínací lana pro proslulá skleněná schodiště, která v průběhu let vytříbila k dokonalosti. Navrhuje interiéry obchodů, obchodní domy, obytné i veřejné budovy, luxusní hotely i mosty. K jejím klientům patří významné firmy a instituce z celého světa, například Amec plc, Selfridges, Harrods, Boodle & Dunthorne, Royal Academy of Arts, Victoria and Albert Museum, pojišťovna Lloyd, Pražský Hrad, Sekyra Group, Univerzita Tomáše Bati, město Zlín a další, ale i bohatí šlechtici a obchodníci (například lord Rothschild i Karel Schwarzenberg). V Praze rekonstruovala kostel sv. Anny a interiér Tančícího domu, projektovala oranžérii na Pražském Hradě, hotely Josef a Maxmilián a několik privátních domů a bytů, projektuje komplex domů pro pražský Žižkov. Další významné realizace najdeme ve Zlíně, z nichž je nejvýznamnější Kongresové centrum, knihovna a budovy pro Univerzitu Tomáše Bati. Její stavby zdobí Londýn, New York, San Francisco, Los Angeles i Florencii.

Eva Jiřičná je nositelkou celé řady ocenění, je komandérem Řádu Britského impéria, získala Státní cenu ministerstva kultury za rok 2009 a Cenu města Zlína za rok 2019. Byla vyznamenána cenou Grand Prix Obce architektů. Je členkou Královské akademie umění a Amerického institutu architektů, je čestnou doktorkou několika univerzit. Předsedá porotám architektonických soutěží, publikuje v odborném tisku a přednáší o architektuře po celém světě. Ve svých ateliérech stále pracuje i po svých osmdesátých narozeninách.

 

Použité zdroje
https://www.archiweb.cz/eva-jiricna

http://www.aidesign.cz/about

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/498813-cesko-britska-architektka-eva-jiricna-slavi-80-narozeniny.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Ji%C5%99i%C4%8Dn%C3%A1

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.