Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Granko

Granko

První rozpustné kakao pro výrobu instantního nápoje v Československu. Ani po 40 letech od začátku výroby neztrácí na své popularitě.


Podrobné informace

Granko je první a stále nejpopulárnější rozpustné kakao v České a Slovenské republice (dřív v Československu). Výroba prášku pro přípravu mléčného instantního nápoje začala v roce 1979 v národní podniku Pražské čokoládovny v závodě Soja v Kolíně. Názvu dalo vzniknout hlasování obyvatel Československa v soutěži v roce 1978. Vychází z označení GRANulované KakaO.

Již na začátku 80. let získalo řadu ocenění – Zlatý Merkur, Zlatá Salima a další. V roce 1981 bylo na trh uvedeno také Granko s banánovou příchutí, v roce 1985 následovala jahodová a v roce 1988 broskvová a borůvková příchuť. Češi si pamatují legendární obal, na kterém byla zobrazena čtyřletá holčička (dcera zaměstnance závodu Soja v Kolíně). Dnes je na obalu již rovněž ikonický hrneček s červenými puntíky.

V současnosti se Granko vyrábí pod značkou Orion a prodává se pouze v České a Slovenské republice.

Videa (2 videí)
Reklama - Granko kakao

Granko reklama

Použité zdroje
KOUCKA, Anna. Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu? In: idnes.cz [online]. 14. 11. 2019 [cit. 13.8.2020]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/granko-vyroci-nestle.A191114_124811_ekonomika_kou

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.