Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Fischer

Jan Fischer

předseda vlády od dubna 2009 do července 2010 a kandidát na prezidenta České republiky v roce 2013


Autor: Harold, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J_Fischer_(2012)_-_cropped.JPG
Podrobné informace

*2. 1. 1951 Praha

Jan Fischer působil na Federálním statistickém úřadě a za účelem kariérního růstu vstoupil roku 1980 do Komunistické strany Československa (KSČ). Po rozpadu Československa se stal místopředsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ) a tuto funkci vykonával až do roku 2000. V letech 2003–2009 byl předsedou ČSÚ.

V dubnu 2009, po vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka, jmenoval prezident Václav Klaus Fischera novým premiérem. V té době byl Fischer popisován jako neznámý ekonom, který stál mimo politické strany, ale díky své pozici šéfa ČSÚ se účastnil zasedání vlády. Fischerova vláda byla jen prozatímní, nebyla složena ze zástupců parlamentních stran, ale z ministerských úředníků a měla pracovat jen přes léto do parlamentních voleb v říjnu 2009. Volby se však kvůli ústavním překážkám konaly oproti očekávání až v květnu 2010 a Fischerova vláda předala svůj mandát vládě Petra Nečase v červenci 2010. Fischer zastával funkci premiéra v době českého předsednictví EU a světové finanční krize.

V únoru 2011 oznámil Fischer svůj záměr kandidovat na prezidenta České republiky v prvních přímých prezidentských volbách. Dlouho byl pokládán za jednoho z favoritů, zároveň byl však kritizován za své členství v KSČ, oportunismus a nevýraznost. Před prvním kolem voleb deklaroval blízkost k dalšímu kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi a kritizoval Miloše Zemana, po porážce však podpořil v druhém kole právě Zemana. Prezidentská kampaň přivedla Fischera do vážných finančních problémů. Od července 2013 do ledna 2014 působil v Zemanem podporované vládě nestraníků premiéra Jiřího Rusnoka jako ministr financí a vicepremiér. Během dvou dnů poté, co funkci přijal, se mu zároveň podařilo sehnat 5,5 milionu Kč, které dlužil za prezidentskou kampaň.

Použité zdroje
Ing. Jan Fischer, CSc. | Vláda ČR. Úvodní stránka | Vláda ČR [online]. Dostupné z: https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/prehled-vlad-cr/1993-2013-cr/jiri-rusnok/ing--jan-fischer--csc--108658/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.