Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jarmila Novotná

Jarmila Novotná

Česká sopranistka a filmová herečka, dlouholetá členka Metropolitní opery v New Yorku.


Jarmila Novotná Zdroj: Archiv Národního divadla http://archiv.narodni-divadlo.cz/umelec/3043
Podrobné informace

*23. 9. 1907 Praha – 9. 2. 1994 New York, USA

 

Jarmila Novotná se v mládí stala elévkou činohry Národního divadla. Od roku 1923 studovala zpěv u Emy Destinnové a Hilberta Vávry. Již jako sedmnáctiletá vystoupila v opeře Národního divadla jako Mařenka v Prodané nevěstě. Členkou opery ND byla v sezóně 1926/1927. Zpěv dále studovala v Itálii. Roku 1929 přijala angažmá v Krollově opeře v Berlíně, kde záhy vytvářela stěžejní role v klasickém i moderním repertoáru. Vystupovala i v Opeře Pod Lipami (Staatsoper Unter den Linden) a v opeře na třídě Kurfürstendamm. Nejúspěšnější role vytvářela pod vedením dirigenta Otty Klemperera. Ve 30. letech se po nástupu fašismu pro českou umělkyni, ostentativně se hlásící ke svému národu, stala situace v Berlíně neúnosnou, a proto přijala Jarmila Novotná angažmá ve vídeňské Státní opeře. I zde patřila k vůdčím osobnostem souboru a za své výkony byla poctěna titulem komorní pěvkyně. Její další osudy ovlivnil italský dirigent Arturo Toscanini. Na jeho doporučení v roce 1939 přesídlila s celou rodinou do New Yorku a přijala stálé angažmá v Metropolitní opeře. Za 16 sezón do roku 1956 zde vystoupila celkem v 205 představeních. Úspěšně vystupovala také na muzikálové scéně na Broadwayi. Po ukončení pěvecké kariéry se příležitostně věnovala činohernímu herectví a spolupracovala i s newyorskou televizí a působila jako hlasová poradkyně Metropolitní opery. V roce 1956 následovala do Vídně svého manžela, který zde získal místo ředitele společnosti IBM. Po jeho smrti v roce 1981 se vrátila za dětmi do New Yorku, kde v kruhu nejbližších v roce 1994 zemřela.

Před filmovou kamerou stála Jarmila Novotná poprvé v Praze ještě v éře němého filmu, později se objevila v českém zvukovém filmu Skřivánčí píseň. Největšího ohlasu se ale dočkaly dva filmy, které natočila v Hollywoodu. Hlavní roli hrála ve filmu The Search (Poznamenaní), kde vytvořila českou matku pátrající po druhé světové válce po svém ztraceném synovi (jeho dětský představitel Ivan Jandl získal za tuto roli Oscara). Druhým byl životopisný snímek The Great Caruso.

V roce 1931 se Novotná provdala za Jiřího Daubka, s nímž měla dvě děti. Daubkovi před rokem 1948 vlastnili zámek a statek Liteň nedaleko Berouna, kde v roce 1987 Novotná uložila urnu svého manžela. V roce 1994 spočinul v liteňské hrobce i její popel. V současnosti se na zámku každoročně koná hudební festival Pocta Jarmile Novotné.

Jarmila Novotná byla vždy hrdá na svůj český původ. V mládí ji formovaly ideály Sokola a později zejména setkání s prezidentem Masarykem, s jehož rodinou udržovala přátelské styky. V době heydrichiády a po vypálení Lidic nahrála za klavírního doprovodu ministra zahraničí exilové československé vlády Jana Masaryka české lidové písně a pod názvem Lidické písně je společně vydali na gramofonových deskách.

Za svou uměleckou činnost i za příkladné vlastenectví se jí dostalo několika poct. Prezident Václav Havel jí v roce 1991 udělil Řád T. G. Masaryka IV. třídy. Byla po ní také pojmenována planetka 5897. 

 

 

Použité zdroje
Kosatík, P., Baronka v opeře, Liteň, Zámek Liteň 2015

Novotná, J. Byla jsem šťastná, Praha, Melantrich 1991

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=3043&sz=0&abc=N&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa

http://archives.metoperafamily.org/archives/frame.htm

http://www.zamekliten.cz/jarmila-novotna-v-litni/zivotopis/

http://www.zamekliten.cz/jarmila-novotna-v-litni/

http://www.zamekliten.cz/jarmila-novotna-v-litni/ve-filmu/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.