Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jaroslav Ježek

Jaroslav Ježek

Český hudební skladatel, klavírista a dirigent, dlouholetý spolupracovník autorské dvojice Voskovec a Werich v Osvobozeném divadle. Zakladatelská osobnost moderní české taneční a jazzové hudby.

 


Jaroslav JEŽEK, skladatel. ČTK/Autor: Neznámý.
Podrobné informace

* 25. 9. 1906 Praha  – 1. 1. 1942 New York, USA

 

Jaroslav Ježek získal základy hudebního vzdělání v ústavu pro slepé a slabozraké děti. Navzdory tomu, že viděl pouze na jedno oko, a to ještě jen částečně, a nedoslýchavosti v důsledku prodělané spály, vystudoval v letech 1922 až 1927 na pražské konzervatoři kompozici a později i klavír. Už od studií byla jeho velkou vášní evropská hudební moderna a zejména jazz, pro které se nadchl během půlroční stáže v Paříži. Byl autorem řady klavírních skladeb, symfonických, koncertních i písňových cyklů, mezi nimiž vyniká v oblasti rytmu a formy experimentální Koncert pro klavír a orchestr nebo Suita pro čtvrttónový klavír.

Patřil k zakladatelům hudební sekce při Spolku výtvarných umělců (SVU) Mánes a přátelil se s řadou významných osobností československé meziválečné avantgardy. Byl také členem uskupení Devětsil a Skupiny surrealistů v Československu.

Od roku 1927 spolupracoval s Osvobozeným divadlem a později jeho protagonistům Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi začal pro jejich autorská revue skládat scénickou hudbu, zároveň také vedl orchestr divadla. Jeho doménou byly jazzové, bluesové i pochodové songy, doplněné Werichovými a Voskovcovými satiricko-politickými texty. Mezi jeho písně, jež v českém prostředí zlidověly, patří: Život je jen náhoda (1932), Klobouk ve křoví (1933), Svítá (1934) či Nebe na zemi (1936) a Šaty dělaj člověka (1933). Velmi známá je i Ježkova klavírní skladba Bugatti step, která se objevila ve filmu Pudr a benzin (1931).

Byť skládal zejména pro Osvobozené divadlo, byl autorem scénické hudby také pro řadu filmů, ale i např. k představení Svatebčané na Eiffelce (1927) E. F. Buriana či baletu Nervy (1928).

Vzhledem k antifašistické orientaci Osvobozeného divadla musel Ježek společně s Voskovcem a Werichem v lednu roku 1939 emigrovat do USA. Zde v roce 1942 podlehl onemocnění ledvin. Po válce byly jeho ostatky slavnostně přeneseny do rodinné hrobky na pražských Olšanských hřbitovech. Jako zakladatelská osobnost moderní české taneční a jazzové hudby byl in memoriam jmenován členem Československé akademie věd a v roce 1995 mu byla prezidentem republiky udělena medaile Za zásluhy. Dnes nese jeho jméno Konzervatoř Jaroslava Ježka, umělecká škola zaměřená na výuku hudby populárního, jazzového a muzikálového žánru.

Videa (3 videí)
Jaroslav Ježek - Bugatti step

Jaroslav Ježek: Koncert pro klavír a orchestr / Piano Concerto (1927)

Jaroslav Ježek - Život je jen náhoda

Použité zdroje
HOLZKNECHT, Václav. Jaroslav Ježek a Osvobozené divadlo. 2. vyd. Praha: ARSCI, 2007. 402 s. ISBN 978-80-86078-67-0.
LUPTÁKOVÁ, Věra. In: Plus.rozhlas.cz [online]. 7. 9. 2015 [cit. 25. 3. 2019]. Dostupné z: https://dvojka.rozhlas.cz/pribehy-slavnych-jaroslav-jezek-7481435.
SOBOTKA, Mojmír. Ježek, Jaroslav In: Ceskyhudebnislovnik.cz [online]. 9. 2. 2009 [cit. 25. 3. 2019]. Dostupné z:
https://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&task=record.record_detail&id=3514.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.