Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Jirmal

Jiří Jirmal

Kytarista, hudební skladatel, publicista a pedagog, považován za zakladatele české kytarové školy. Je autorem nejpopulárnější české výukové kytarové publikace Škola hry na kytaru. Profesor Pražské konzervatoře, hostující profesor Vysoké hudební školy v Saarbrückenu (Německo).


www.youtube.com/watch?v=v4Kbn8JS0-8
Podrobné informace

*24. 4. 1925 Praha – 11. 12. 2019 Praha

Jiří Jirmal, vlastním jménem Jiří Novák, měl na počátku své hudební koncertní dráhy první profesionální angažmá v poválečném Septetu Arnošta Kavky. Následovala dlouhodobá spolupráce s orchestrem Karla Vlacha, pohostinská vystoupení s Českou filharmonií nebo Pražskými symfoniky. Od roku 1954 do roku 1995 Jiří Jirmal nepřetržitě učil. Sám absolvent prof. Štěpána Urbana, po působení na pedagogické škole a tehdejší Lidové konzervatoři (dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka) byl Jiří Jirmal v letech 1963–1985 profesorem Pražské konzervatoře. Poté vyučoval na Vysoké hudební škole v německém Saarbrückenu. Je autorem dvou dodnes oblíbených učebnic: Škola hry na kytaru a Základy kytarové techniky. Jedenáct z jeho studentů prošlo finálem prestižní Mezinárodní kytarové soutěže Radio France v Paříži a tři z nich – Vladimír Mikulka, Khaled Arman a Kerstin Eisenbarth – byli dokonce jejími absolutními vítězi. Jiří Jirmal povýšil českou kytarovou pedagogiku na světovou úroveň a v důsledku jeho výjimečné pedagogické činnosti se ve světě začal používat a následně také vžil termín česká kytarová škola a jeho skladby vydávají prestižní hudební vydavatelství v Česku i zahraničí. Jirmal sám aktivně koncertoval a hrál hudbu napříč žánry – jak klasickou, tak i jazzovou.

V roce 2016 udělila Česká hudební rada Jiřímu Jirmalovi čestné ocenění za jeho celoživotní uměleckou a pedagogickou činnost.

 

Použité zdroje
https://www.jirmal.com/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.