Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kateřina Englichová

Kateřina Englichová

Harfistka, která patří k výrazným osobnostem českého interpretačního umění. Koncertuje a vede mistrovské harfové interpretační kurzy po celém světě, zasedá v mezinárodních porotách.

 


Autor: Jwh at Wikipedia Luxembourg, CC BY-SA 3.0 lu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39986055
Podrobné informace

*13. 6. 1969 Praha

Kateřina Englichová začala studovat hru na harfu až po několikaletém studiu klavíru a flétny. Vystudovala Pražskou konzervatoř ve třídě prof. Libuše Váchalové. Fulbrightovo stipendium jí umožnilo studium ve třídě Marylin Costello na Curtisově Institutu ve Filadelfii, USA. V létě 2017 úspěšně ukončila i postgraduální studium na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. Vystupuje po celé Evropě, Severní Americe, Japonsku, Hongkongu, Austrálii či Novém Zélandu. V roce 1998 debutovala v newyorské Weill Recital Hall v Carnegie Hall.

Několik let hrála s Filadelfským orchestrem a měla možnost pracovat s dirigenty, jako jsou Simon Rattle, Claudio Abbado, Riccardo Muti aj. S Českou filharmonií debutovala v roce 2008. Věnuje se také soudobé hudbě a řada skladatelů psala skladby přímo pro ni, např. Sylvie Bodorová, Jiří Gemrot, Zdeněk Lukáš, Jan Frank Fischer, Patrick Zimmerli, Karel Janovický, Jindřich Feld, Luboš Sluka aj.

Vedla mistrovské kurzy na Juilliard School of Music v New Yorku, na Curtisově Institutu ve Filadelfii, Kanadě, Hongkongu, Itálii a Lucembursku. Každé léto vede kurzy na festivalu Ameropa a v Santuario di Crea v Itálii.

Kateřina Englichová se podílela na více než 30 CD nahrávkách – např. pro firmy Supraphon, Harmonia Mundi, New World Record USA, Exton Japan aj. Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží. Zasedá v mezinárodních porotách na soutěžích v Itálii, Kanadě, USA a České republice.

 

Použité zdroje
http://www.englichova.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.