Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kostel svatého Václava (Vršovice)

Kostel svatého Václava (Vršovice)

Moderní sakrální stavba z první poloviny 20. století od architekta Josefa Gočára, která je považována za jednu z nejzdařilejších českých církevních staveb ve funkcionalistickém a konstruktivistickém stylu.


Kostel sv. Václava, Vršovice – Autor: VitVit, licence CC BY-SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vr%C5%A1ovice,_kostel_sv._V%C3%A1clava_%C4%8Delo.JPG
Podrobné informace

vysvěcení 21. 9. 1930

 

Kostel svatého Václava se nachází na náměstí Svatopluka Čecha v pražských Vršovicích. Historickým důvodem pro výstavbu nového kostela v první polovině 20. století byla nedostačující kapacita tehdejšího jediného katolického kostela v této dnešní pražské čtvrti, a to kostela sv. Mikuláše. Začátkem 20. století se Vršovice staly městem a zdejší farář František Dusil inicioval založení Spolku pro vybudování nového kostela. Podle jeho přání měla novostavba odpovídat moderní architektuře. Pro umístění novostavby byl zvolen již nefungující hřbitov na místě dnešního Čechova náměstí. Kvůli vypuknutí první světové války byla výstavba kostela odložena. Původní plány stavitele Bohumila Hraběte a Václava Materky byly odmítnuty a ve druhém kole veřejné architektonické soutěže roku 1927 byl vybrán návrh architekta Josefa Gočára.

K vybudování kostela došlo v letech 1929–1930. Konstruktivisticky pojatá stavba dominuje mírně svažitému náměstí s parkovou úpravou. Kostel s širokým vstupním schodištěm, předsíní a s velkými okny je trojlodní a má půlkruhové kněžiště. V půdorysu je stavba směrem k hlavnímu oltáři zúžena. Železobetonová konstrukce umožnila spojení tří lodí, které vytvořily jeden velký prostor. Architekt věnoval velkou pozornost práci se světlem. Stavbě dominuje 56 m vysoká hranolovitá, částečně prosklená věž se zvonicí, ukončená křížem z opaxitu. Původní zvony, odstraněné během druhé světové války, byly nahrazeny dvěma novými až v roce 1995. Ve spodní části věže se od roku 2010 nachází socha sv. Václava od Jana Roitha (podle původního návrhu Bedřicha Stefana). Na výzdobě interiéru se podíleli výtvarníci Josef Kaplický (vitráž), Čeněk Vosmík (kříž na hlavním oltáři), Bedřich Stefan (křížová cesta), Karel Pokorný a Josef Kubíček (oltáře). Exhumované ostatky z bývalého hřbitova byly uloženy do krypty pod pohřební kaplí kostela. V prostorách kostela se dnes pořádají rovněž hudební koncerty.

Použité zdroje
LUKEŠ, Zdeněk et al. Josef Gočár. 1. vyd. Praha: Titanic, 2010. 435 s. ISBN 978-80-86652-44-3.
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
ŠVÁCHA, Rostislav. Od moderny k funkcionalismu: proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století. Praha: Victoria Publishing, 1995. 590 s. ISBN 80-85605-84-8.
https://www.archiweb.cz/b/kostel-svateho-vaclava

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.