Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Malostranská vodárenská věž

Malostranská vodárenská věž

Věž, které se též říká Petržilkovská. Je nejnižší vodárenskou věží v Praze a zároveň jedinou z historických vodárenských věží na levém břehu Vltavy.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Malostranská vodárenská věž, které se též říká Petržilkovská, stojí na levém břehu Vltavy na Petržilkovském ostrově nedaleko Jiráskova mostu. Naproti ní je k vidění její kolegyně, Šítkovská věž. Původně se na tomto místě nacházel Kartouzský mlýn, který patřil mlynáři Janu Petržilkovi, po němž jsou věž i ostrov pojmenovány. Stejně jako u většiny vodárenských věží v Praze nahradila současná budova starší dřevěnou věž (v tomto případě v letech 1582–1596).

Budova věže má sedm podlaží s celkovou výškou 34 m, což z ní činí nejmenší vodárenskou věž v Praze. Až do roku 1886 zásobovala vodou Malou Stranu, poté sloužila k jiným účelům, například jako klubovna skautského oddílu slavné Foglarovy Dvojky či jako zázemí vodáckého oddílu.

V letech 1987–1988 byla zrekonstruována a prosklenou chodbou připojena k vedlejší administrativní budově. Dnes je sídlem akciové společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.