Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Michael Thonet

Michael Thonet

Známý podnikatel a průkopník v oblasti konstrukce a výroby nábytku. Založil firmu TON a je mj. autorem slavné židle č. 14. Jeho experimenty a výrobky z ohýbaného dřeva výrazně ovlivnily způsob výroby nábytku.


Autor: unbekannt, okänt, unknown / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Thonet.jpg
Podrobné informace

*2. 7. 1796 Boppard, Francie (dnešní Německo) – 3. 3. 1871 Vídeň, Rakousko-Uhersko

Michael Thonet byl německo-rakouský podnikatel, truhlář a průkopník v oblasti výroby nábytku. První vlastní dílnu otevřel ve svém rodném městě. V roce 1830 začal experimentovat s novými technikami výroby nábytku, v roce 1859 přišel s novou židlí z ohýbaného dřeva, která dostala označení č. 14. Tato židle se stala jedním z nejznámějších kusů nábytku v historii a ve stejném designu se vyrábí dodnes. Za svůj výrobek získal několik ocenění, například zlatý kříž Za zásluhy či rytířský kříž Řádu Františka Josefa.

Thonet otevřel prodejní salony po celé Evropě a v některých městech Spojených států. Usadil se na Moravě, kde podnikal a otevřel továrny na nábytek – Thonet (dnešní TON, Továrna ohýbaného nábytku). V rozvoji firmy pokračovali jeho synové.

Audio (3 nahrávky)
Upoutávka


Datace


Hlavní text


Použité zdroje
Kde se narodila slavná židle č. 14? | Česko země příběhů. Homepage | Vítejte v zemi příběhů [online]. Copyright © 2017 CzechTourism [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/205-kde-se-narodila-slavna-zidle-c-14

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.