Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Oldric Royce

Oldric Royce

Uznávaný newyorský módní návrhář českého původu oblékající manželky amerických prezidentů i hollywoodské hvězdy. Pod vlastním jménem Oldřich Rosenbaum vedl jeden z nejvýznamnějších módních salonů v meziválečném Československu.


Oldřich Rosenbaum, Alice Zentner a dvě neznámé dámy před domem Ungar, Karlovy Vary 1930-1935. UPM.
Podrobné informace

Oldric Royce, vlastním jménem Oldřich Rosenbaum (1896–1991), byl členem významné pražské židovské rodiny Rosenbaumových. V meziválečném Československu vedl jeden z nejvýznačnějších módních salonů té doby, Modelový dům Rosenbaum (1919–1938), oblékající klientelu nejvyšší společenské vrstvy. Pořádal sezonní přehlídky a zhotovoval nákladné oděvy pro ženy s bohatým společenským životem, mezi které patřila i hollywoodská hvězda Mary Pickfordová. Byl nejen  výraznou osobností středoevropského módního světa, ale také legendární postavou pražské homosexuální scény 30. let. V jeho bytě v paláci Lucerna se na večírcích scházeli příslušníci pražské homosexuální komunity.

Z obav před sílící nacistickou hrozbou se v roce 1938 rozhodl pro emigraci z Československa. Odjel nejprve do Paříže a o rok později do Spojených států amerických. V New Yorku pod novým jménem Oldric Royce založil módní salon Oldric Royce Inc. (1941–1982) a již v roce 1947 se na americké módní scéně prosadil vítězstvím v nesmírně populární  soutěži American Fashion Competition deníku Chicago Tribune. Upoutal mimořádnou róbou s korzetovým živůtkem a vrstvenou tylovou sukní, která předznamenávala proměnu módní siluety. Navrhoval pro hollywoodské hvězdy Marlene Dietrichovou a Ethel Mermanovou a zhotovil ceněné kostýmy světoznámé sopranistky českého původu Marie Jeritza pro její návrat do Metropolitní opery v New Yorku. Tanečnice Ginger Rogersová se v koktejlových šatech a plášti z jeho salonu objevila v tištěné reklamě na punčochy Magic Motion značky Mojud (1951). Na podnikatelské úspěchy z Československa navázal návrhy konfekčních oděvů a střihů pro domácí švadleny pod značkou Prominent Designer společnosti Reader Mail.

Byl oceňován v tisku a jeho modely se objevovaly v deníku New York Times či magazínech New Yorker a Life. Jeho specialitou se staly oděvy lichotivé siluety, vždy perfektně tvarované precizními střihy. Proto se stal oblíbeným návrhářem zejména zákaznic „zralého věku“. Oblékal významné osobnosti americké společenské smetánky, nejen bývalé první dámy Eleanor Rooseveltovou, Bess Trumanovou a Mamie Eisenhowerovou, ale také Wallis Simpsonovou, vévodkyni z Windsoru, či Margarette Rockefellerovou. Za to byl oceněn Zlatou medailí od nadace Fashion Foundation of America a získal pochvalu na půdě Kongresu Spojených států amerických (1958).

Jeho zdobné róby lichotivě obepínající postavu z rozsáhlé kolekce paní Marjorie Merriweather Postové jsou k vidění v muzeu Hillwood Estate, Museum & Gardens, ve Washingtonu, D. C.

Použité zdroje
UCHALOVÁ, Eva a KURTZ, Howard Vincent. Oldřich Rosenbaum, Oldric Royce: život s módou v Praze a New Yorku. Překlad Derek Paton a Marzia Paton. Vydání první. V Řevnicích: Arbor Vitae, 2017. 271 stran. Design, profily, osobnosti. Osobnosti; 4. svazek. ISBN 978-80-904534-5-6.
UCHALOVÁ, Eva a kol. Pražské módní salony 1900-1948 = Prague fashion houses 1900-1948. V Praze: Uměleckoprůmyslové museum, ©2011. 311 s. ISBN 978-80-7101-107-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.