Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pivo

Pivo

Kvašený alkoholický nápoj z chmele, kolem jehož výroby, pečlivého ošetření i způsobů čepování se zformovala svébytná česká pivní kultura.


Natáčení piva z pípy. ČTK/Pancer Václav.
Podrobné informace

Vzhledem ke své popularitě a míře konzumace bývá pivo považováno za český národní nápoj. Pro milovníky piva má čeština zvláštní výraz – pivaři. V hospodách, tradičních restauracích, které jsou svébytnou institucí české kultury, patří mezi nejoblíbenější piva světlá výčepní, tradičně označovaná jako desítka a dvanáctka. Nejčastějším způsobem čepování piva v hospodách je tzv. hladinka, tedy pivo točené na jeden zátah tak, aby se na povrchu tekutiny vytvořila hustá krémovitá pěna. Populární je také čepování s větším podílem krémové pěny zvané šnyt nebo sklenice pivní pěny přezdívaná mlíko. Nejméně častým typem načepování je čochtan, tedy pivo zcela bez pěny. Odstátému pivu se pak přezdívá kapák. Oblíbené hospodské míry jsou malé a velké pivo. Zatímco malému o objemu 0,3 l se někdy říká také třetinka, velkému o objemu 0,5 l pak půllitr. Pivu ve skleněné láhvi se lidově přezdívá lahváč.

České pivo dosáhlo díky své jedinečné chuti světového věhlasu. Neznámějšími producenty jsou velké pivovarské společnosti jako Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar, Pivovary Staropramen nebo Královský pivovar Krušovice, existují ale přibližně tři desítky dalších samostatných pivovarů a několik stovek minipivovarů a restauračních pivovarů.

 

 

 

Použité zdroje
NOVÁK VEČERNÍČEK, Jaroslav. Dějiny piva: od zrození až po konec středověku. 2. vydání. V Brně: CPress, 2015. 143 stran. ISBN 978-80-264-0879-6.
OČENÁŠKOVÁ, Adéla. NEVYHOŠTĚNÝ, Jan. Mapa minipivovarů je opět bohatší, chutě pivního národa už přitom nejsou nudné. [online]. 15. 2. 2020 [cit. 23. 8. 2020]. Dostupné z: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cesko-zemepivovaru/r~c4969e22465c11ea84260cc47ab5f122/.
Pivníci.cz [online]. Marley & Bludice © 2011-2020 [cit. 23. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.pivnici.cz/.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.