Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pivovar v Dalešicích

Pivovar v Dalešicích

Pivovar na jižní Moravě, je známý z filmu Postřižiny a také pro svou tradiční výrobu piva.

Akciový pivovar Dalešice. ČTK/Plíhal Libor
Podrobné informace

Pivovar v Dalešicích se nachází ve stejnojmenné obci na jižní Moravě. Založen byl nejspíše na přelomu 16. a 17. století. Zmínky o jeho činnosti jsou bezpečně doloženy k roku 1609 v Moravských zemských deskách. Ze 17. století také pochází jeho nejstarší dosud zachovaná budova. V 19. století pivovar zakoupil a zmodernizoval baron Anton Dreher. Ve 20. letech pak celý areál i jeho provoz připadl státu a kromě pivovaru tu fungovala i sodovkárna. Na konci 70. let 20. století byla zdejší produkce pozastavena kvůli zastaralosti zařízení a nerentabilnosti. V roce 1980 se však pivovaru dostalo nové pozornosti, když se jeho budova objevila ve filmu Jiří Menzela Postřižiny, natočeném podle knihy Bohumila Hrabala.

Současní majitelé pivovar zakoupili v roce 1999 a o tři roky později zde obnovili výrobu piva podle starého pivovarského zákona, tedy pouze za použití vody, sladu, chmele a kvasnic. V současnosti je v areálu pivovaru také restaurace, hotel a muzeum rakousko-uherského pivovarnictví. 

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.