Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Politické strany v České republice

Politické strany v České republice

V průběhu historie byla stranická pluralita v zemi různě omezována, v současné době je však v České republice téměř 100 politických stran.


Autor: Phroziac / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Czech_Republic.svg
Podrobné informace

Do roku 1989 bylo spektrum politických stran v Československu velmi omezené. Komunistická strana Československa (KSČ) vládla od parlamentních voleb v roce 1948. Formálně v zemi v letech 1948–1989 existovala dominantní komunistická strana a několik menších stran, které v rámci tzv. Národní fronty byly komunistické straně podřízeny – Československá strana lidová, Československá strana socialistická, pouze na Slovensku působily Strana slobody a Strana obrody.

Sametová revoluce v Československu přinesla obnovení politického pluralismu, a tím i vznik nových politických stran. V listopadu 1989 bylo založeno Občanské fórum, které iniciovalo změnu ústavy, jež zrušila vedoucí úlohu Komunistické strany Československa. Po roce 1990 se KSČ rozdělila na Komunistickou stranu Slovenska a Komunistickou stranu Čech a Moravy. Současně se Občanské fórum rozpadlo na dva subjekty – Občanské hnutí a Občanskou demokratickou stranu.

Vývoj stranického spektra pokračoval i po rozdělení Československa v roce 1993. V rámci vícestranického systému získaly v pozdějších letech dominanci především dvě strany – pravicová Občanská demokratická stran (ODS) a levicová Česká strana sociálně demokratická (ČSSD). Od voleb roku 2013 se ale ukazuje postupný zánik tohoto uspořádání. V roce 2017 získala dominantní pozici v českém parlamentu strana ANO 2011, vedená Andrejem Babišem.

Aby se politická strana v České republice dostala do voleného orgánu, musí získat minimálně 5 % volební podpory. Podle výsledků voleb v roce 2017 byly nejsilnějšími stranami v zemi ANO 2011 (navazující na občanské sdružení Akce nespokojených občanů), Občanská demokratická strana (ODS), Česká pirátská strana (známá jako Piráti), Svoboda a přímá demokracie (SPD), Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), TOP 09 a Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL). V současné době existuje v České republice téměř 100 politických stran. Výsledky voleb pravidelně publikuje na svém webu volby.cz Český statistický úřad.

Použité zdroje
HAVLÍK, Vlastimil. České politické strany a evropská integrace: evropeizace, evropanství, euroskepticismus?. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2009. 200 s. Monografie; sv. č. 30. ISBN 978-80-210-5080-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.