Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí

Věta pronesená Václavem Havlem během sametové revoluce. Stala se symbolem demokratizační politické transformace, s jistým odstupem ale také zdrojem společenské kontroverze


Václav Havel. Autor: Martin Kozák, licence CC BY-SA 3.0, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/V%C3%A1clav_Havel.jpg
Podrobné informace

Větu „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ pronesl Václav Havel při svém projevu během sametové revoluce ukončující v Československu čtyřicetiletý komunistický režim. Věta se stala jedním ze symbolů této politické transformace a Havlovy osoby jako takové.

V kontextu Havlových ostatních myšlenek lze větu interpretovat jako víru v konečné vítězství vzájemné tolerance a osobní autentičnosti střídající komunistický režim, hlásající třídní nenávist a nutící jedince k zapírání sebe sama a tím také k životu ve lži. Své úvahy o nutnosti osobní autenticity rozvinul Václav Havel ve známém eseji Moc bezmocných, kde právě schopnost vzepřít se povinným rituálům a poslušnosti totalitnímu režimu označil za jeden z nejdůležitějších zdrojů boje s tímto režimem a cestu k osobnímu „životu v pravdě“.

Spolu s postupně rostoucí deziluzí části české společnosti z postkomunistického vývoje Československé a České republiky začalo docházet také k zavržení zmíněného hesla. Se zvyšující se relativitou výkladu světa, velkou pluralitou informačních zdrojů, strachem z globalizace, uprchlictví a dalších fenoménů současnosti začaly být také ideály „pravdy“ a „lásky“ kritizovány jako prázdné fráze, symbolizující naivní myšlenky, někdy i domnělé manipulativní techniky tvůrců sametové revoluce, ne vždy již nutně vnímané jako pozitivní transformace vedoucí ke svobodě. Heslo se tak v poslední době stalo jedním z mnoha symbolů rozdělení společnosti, kdy její část hlásící se k odkazu Václava Havla a sametové revoluce a přijímající pozitivně globalizační a demokratizační změny začala být hanlivě nazývána jako „pravdoláskařská“. Její údajná snaha o výlučné prosazování osobní pravdy a naivní lásky byla částí veřejnosti vnímána jako  ohrožení české společnosti, například přijetím velkého množství zahraničních uprchlíků.

Použité zdroje
KROUPA, Daniel. O pravdě a lásce. In: Názory a argumenty [rozhlasový pořad], ČRo Plus 20. 11. 2019. [cit. 26. 5. 2020]. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/daniel-kroupa-o-pravde-a-lasce-8112664.
SUK, Jiří. Pravda a láska už netáhne. Proč se z Havlova hesla stala nadávka? In: ct24.ceskatelevize.cz [online] 2. 10. 2016 [cit. 26.5. 2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1923335-pravda-a-laska-uz-netahne-proc-se-z-havlova-hesla-stala-nadavka.
TRACHTOVÁ, Zdeňka. Sluníčkář je nový pravdoláskař. Zda je to jen móda, experti se nedohodnou. In: idnes.cz [online]. 16. 7. 2015, [cit. 26. 5. 2020]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/slunickar-je-novy-pravdolaskar.A150716_091217_domaci_zt.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.