Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pražské primátorky

Pražské primátorky

Nejslavnější a jeden z nejstarších veslařských závodů v České republice. Jezdí se na dvoukilometrové trati v Praze na Vltavě od roku 1910 pod záštitou pražského primátora. Raritou závodu je zatáčka pod vyšehradskou skálou.


Autor: sotikcz / CC BY-SA, zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vesla%C5%99i_Dukly_Praha_-_Prim%C3%A1torky_2013.jpg
Podrobné informace

Už v roce 1895 založil Josef Rössler-Ořovský na Vltavě Jarní skulérský závod pro skifaře. V roce 1910 ho napodobili veslaři VK Slavie, kteří uspořádali pod záštitou pražské městské rady první závod osmiveslic o tzv. Primátorský štít. Vyjma válečných let 1914–1918 se závod koná každoročně. Od roku 1933 se v rámci pražských primátorek jezdí i Jarní skulérský závod, následující rok 1934 přibyl i závod ženských osem. V 50. letech 20. století se do programu dostaly i závody juniorských osem o Zlaté veslo a skifařek o Stuhu Podolí. Na přelomu 80. a 90. let se na zkrácené trati utkávají i dorostenci a dorostenky. V roce 1973 začaly závody veteránských osem mužů. Posledním doplňkem programu jsou od roku 2011 závody univerzitních osem. Pražské primátorky střídavě organizuje pět pražských veslařských klubů – Blesk, Bohemians, Český veslařský klub, Slavie a Smíchov – jedinou výjimkou jsou veslaři Dukly Praha. Ti jsou však od roku 1979 výhradním vítězem hlavního závodu osmiveslic mužů o Primátorský štít.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.