Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
První elektrická tramvaj v Praze

První elektrická tramvaj v Praze

Byla představena Františkem Křižíkem v roce 1891 v rámci Jubilejní zemské výstavy v Praze.


Autor: Ferdinand Herčík (1861 - 1923) / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krizik_Electric_Tram_1891_Hercik.png
Podrobné informace

První jednokolejnou elektrickou dráhu z Letné do Stromovky představil František Křižík v roce 1891 v rámci Jubilejní zemské výstavy v Praze – tímto způsobem chtěl propagovat nový druh pohonu. První jízda této tramvaje, kterou Křižík osobně řídil, se konala 18. 7. téhož roku a zúčastnili se jí pražští a vinohradští radní. Nová elektrická dráha byla jednokolejná, měřila 766 m a jezdily po ní dva elektrické vozy. Maximální rychlost činila 10 km/h a cesta trvala kolem pěti minut. O dva roky později byla trať prodloužena k Místodržitelskému letohrádku v Královské oboře a nová délka tratě tak byla 1,4 km. Protože byl provoz ztrátový, byla trať v roce 1900 odstraněna a dnes po ní nenajdeme žádnou stopu.

V březnu roku 1896 Křižík zahájil také provoz nové elektrické tramvajové sítě z Florence přes Libeň do Vysočan. Celková délka dokončené tratě činila 7 748 m a jezdilo po ní dvanáct motorových vozů, pět vlečných a tři nákladní, a to od šesté hodiny ranní do 22:00 hodin. Jenom v roce 1901 byly po této dráze převezeny téměř dva miliony osob. V té době v Praze fungovali ještě čtyři další tramvajoví dopravci, ale tramvajovou dopravu se podařilo rychle v celém rozsahu elektrizovat a sjednotit pod Elektrické podniky královského hlavního města Prahy. Elektrifikace trvala sedm let až do 12. 5. 1905, kdy vyjela poslední koňská tramvaj. Celá tramvajová sít měla vrchní přívod proudu – s výjimkou Karlova mostu, kde byl z estetických důvodů použit spodní přívod. V roce 1907 měla pražská tramvajová síť čtrnáct linek o délce 52 km. O 110 let později, v roce 2017, bylo v provozu téměř 143 km tratí s 25 denními a 9 nočními linkami.

Použité zdroje
KRAUS, Ivo, KRÁLÍK, Jan a SERVUS, Stanislav. Vědci, vynálezci a podnikatelé v Českých zemích. Svazek druhý, Škoda, Křižík, Kolben, Klement, Baťa. Praha: Jonathan Livingston, s.r.o., 2017. 209 stran. ISBN 978-80-7551-036-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.