Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Tunelová lanová dráha Divadelní náměstí – Imperial

Tunelová lanová dráha Divadelní náměstí – Imperial

Nejstarší tunelová lanovka v Evropě.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Na počátku minulého století byly v Karlových Varech budovány čtyři pozemní lanové dráhy, tři z nich se dočkaly dokončení a dosud jsou v provozu dvě, mezi něž patří lanovka vedoucí z Divadelního náměstí k hotelu Imperial. V celé své délce je skryta v tunelu a představuje nejstarší lanovku svého druhu v Evropě.

Konstrukce lanovky souvisela se snahou zabezpečit přístup k plánovanému luxusnímu hotelu Imperial, jehož stavbou reagoval karlovarský podnikatel Alfred Schwalbe na zvyšující se zájem turistů o Karlovy Vary. Lanová dráha byla budována v letech 1905–1907 a až do roku 1912 sloužila především k přepravě materiálu určeného pro stavbu hotelu Imperial.

Po skončení druhé světové války se lanovka dostala pod městskou správu a v polovině padesátých let se dočkala kompletní rekonstrukce. Od roku 1961 se stala součástí karlovarské městské hromadné dopravy. V osmdesátých letech si celkový stav lanové dráhy vyžádal další rozsáhlou rekonstrukci. Její horizontální délka činí 114 m, šikmá délka 127 m. Vozy dosahují maximální rychlosti 2, 04 m/s, jízda mezi oběma stanicemi trvá 1 minutu.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

MRÁZ, Jakub. Půlstoletí ve službách města 1954–2004. Ústí nad Labem: Vydavatelství Wolf, Ing. Jana Wolfová, 2004.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.