Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Verzatilka

Verzatilka

Česká mechanická tužka, která nepotřebuje ořezávat.


Autor: Gampe, licence CC BY-SA https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koh-I-Noor_Versatil_(9424).jpg
Podrobné informace

Verzatilka (obchodní název Versatil) je mechanická padací tužka, kterou začala roku 1950 vyrábět továrna Koh-i-noor Hardtmuth v Českých Budějovicích.

První prototyp tohoto českého vynálezu se objevil v roce 1937, sériová výroba ale začala až o třináct let později. Verzatilka se ihned stala v československých školách oblíbenou psací pomůckou. Její popularita spočívala v jednoduché výměně tuhy a snadném ostření pomocí kovového hrotítka. Při psaní s verzatilkou odpadá ořezávání, které je nutné u obyčejných tužek.

Za socialismu byl v Československu export verzatilek omezen na země sovětského bloku, ale v současnosti je společnost Koh-i-noor vyváží do celého světa. Je to jediná tužka, jejíž výrobu Koh-i-noor nikdy nepřenesl do Číny. Verzatilka získala zlatou medaili na světové výstavě v Paříži a dodnes patří k nejznámějším výrobkům firmy Koh-i-noor. Pomocí této tužky je možné napsat čáru o délce až 56 km. 

Použité zdroje
Drahoňovský, Dušan. Verzatilka. České výrobky In: https://vlast.cz/verzatilka/ [online]. 17.10.2010 [cit. 13.8.2020]. Dostupné z: https://vlast.cz/verzatilka/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.