Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Za komunistů / Za socialismu bylo lépe

Za komunistů / Za socialismu bylo lépe

Fráze označující nostalgii po komunistickém režimu a jeho údajných přednostech oproti období po roce 1989.


Lidé v komunistickém Československu v roce 1980. Autor: Ervinpospisil, licence CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BSP_1980.jpg
Podrobné informace

Fráze za komunistů bylo lépe a jí podobné jsou rozšířené především (ale nikoliv výlučně) mezi příslušníky starší generace s nižším vzděláním. Ti v mnoha případech cítí, že neprofitovali ze společenských a ekonomických změn, které nastaly po pádu komunistického režimu v roce 1989, a že s sebou liberální společnost přináší v jejich očích řadu negativních jevů. Podle průzkumu, jež si v roce 2019 nechal vypracovat projekt Paměť národa, se třetina respondentů starších 40 let domnívá, že „za socialismu“ bylo lépe. Komunistický režim vyzdvihují především pro jistotu práce, bydlení a celkovou sociální stabilitu, jakkoliv vykoupenou hospodářskou stagnací a dlouhodobou neudržitelností. Často zaznívají také argumenty o údajně nižších cenách potravin a vyspělosti českého (potažmo československého) průmyslu, které však obvykle nemají oporu ve skutečnosti. Tyto skutečné, nebo pouze domnělé výdobytky pak dávají do kontrastu s polistopadovou dobu, jež má být symbolizována „rozkrádáním národního majetku“ a „ztrátou národní suverenity“, obvykle ve prospěch USA a Evropské unie. V širších vrstvách společnosti je pak zčásti přítomna určitá nostalgie po komunistickém období spojená především s dobovými výrobky a kulturou, které  často formovaly jejich životy od mládí do střední dospělosti.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.