Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zámek Hluboká

Zámek Hluboká

Zámek přestavěný Schwarzenbergy v romanticko-gotickém stylu, jedna z nejatraktivnějších památek České republiky v jižních Čechách.


Zámek Hluboká – Autor: Michal Klajban, licence CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hluboka_Castle_during_sunset.jpg
Podrobné informace

dokončení stavby 1871

 

Zámek Hluboká je umístěn na návrší v jihočeském městě Hluboká nad Vltavou nedaleko Českých Budějovic. Historie objektu sahá až do poloviny 13. století, kdy na místě dnešního zámku stála gotická tvrz, později v 15. století zde byl postaven gotický zámek. Jeho vzhled se měnil ještě několikrát (na renesanční a barokní). Během své existence patřil zámek různým významným rodům – pánům – z Pernštejna, z Jindřichova Hradce aj. Poslední majitelé, rodina Schwarzenbergů, nechali ve 30. letech 19. století barokní zámek zbourat a vybudovali od základů nový zámek v romantickém stylu. Autorem projektu byl vídeňský architekt Franz Beer. Základním vzorem pro návrh nového zámku se stal anglický královský zámek Windsor a na přání Jana Adolfa II. ze Schwarzenbergu byl proveden ve stylu tudorovské gotiky. Součástí zámku je také anglický park se sochařskou výzdobou. V areálu dnes sídlí rovněž Alšova jihočeská galerie, která patří k nejvýznamnějším regionálním sbírkovým institucím. Dnes je zámek velmi populární turistickou destinací, zejména díky svému romantickému vzhledu, ojedinělému v rámci české historie architektury.

Nedaleko Hluboké, v lázeňském městečku Třeboni, se v anglickém parku v blízkosti rybníka Svět nachází hrobka rodiny Schwarzenbergů (projekt Friedricha von Schmidta). Stavba v novogotickém stylu má půdorys pravidelného osmiúhelníku, oltář od sochaře Josefa Pokorného je netradičně orientován na jih. Hrobka obsahuje 26 rakví a díky své dokonalé akustice často slouží jako místo pro konání koncertů.

Použité zdroje
ERHART, Josef a ERHARTOVÁ, Marie. Zámek Hluboká a jeho okolí: [fot. publ.]. 1. vyd. Praha: STN, 1963. 26, [1] s., [84] s. obr. příl.
JUŘÍK, Pavel. Jihočeské dominium: Rožmberkové, Eggenbergové, Schwarzenbergové a Buquoyové v jižních Čechách. 1. vyd. Praha: Libri, 2008. 443 s. ISBN 978-80-7277-359-6.
KOSTKA, Jiří a VONDRA, Jiří. Hluboká: Státní zámek a památky v okolí. 1. vyd. Praha: STN, 1961. 53, [3] s.
KUSÁK, Dalibor a HOŘEJŠÍ, Jiřina. Státní zámek Hluboká: [fot. publikace]. 1. vyd. Praha: Pressfoto, 1983. [48] s. Má vlast. Řada B; Sv. 4.
https://www.zamek-hluboka.eu/cs
https://www.schwarzenberska-hrobka.cz/cs

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.