Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zdeněk Smetana

Zdeněk Smetana

Český výtvarník, knižní ilustrátor, výjimečný animátor, scenárista a režisér animovaného filmu, který se věnoval především tvorbě pro děti a vytvořil přes 400 filmových pohádek jako například večerníček o Rákosníčkovi.


ČTK/Krumphanzl Michal.
Podrobné informace

*26. 7. 1925 Praha – 25. 2. 2016 Praha

 

Zdeněk Smetana se věnoval kreslení od dětství. Během války pracoval v rytecké dílně. Krátce studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, zůstal však samoukem. Studium nedokončil a v roce 1946 začal pracovat ve filmovém studiu Bratři v triku, kam byl přijat Jiřím Trnkou. V práci se projevil jako velice talentovaný animátor a postupně dosáhl na pozici režiséra. Později pracoval i v produkční společnosti Krátký film Praha. Za svou práci získal mnoho ocenění, včetně zahraničních (v Cannes, Benátkách, Berlíně či Londýně). Roku 1979 obdržel Státní cenu Klementa Gottwalda za večerníček Rákosníček a hvězdy. V roce 1985 se stal zasloužilým umělcem. Na mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm získal cenu za celoživotní dílo (2014).

Jako režisér začínal propagačními a reklamními filmy. V 60. letech vytvořil dlouhou řadu filmů a seriálů pro dospělého diváka. V tomto období se stal také populárním autorem dětských večerníčků (Pohádky z mechu a kapradí, příběhy o Rákosníčkovi, Brundibáři, Malá čarodějnice, Kubula a Kuba Kubikula aj.), výtvarně zpracoval také večerníčky Štaflík a Špagetka, Radovanovy radovánky a filmy Klapzubova jedenáctkaJak dostat tatínka do polepšovny. Pracoval na loutkových filmech (Čára a já, Strašení čmeláků) a poloplastických, takzvaných reliéfních filmech, které jsou tvořeny pomocí jednostranně plochých loutek umístěných na animačním skle. Jedná se například o perníkový film Voda čerstvosti, vyšívaný film Všehochlup či film malovaný na sklo Drátovat, flikovat!. Smetana vynikal osobitým stylem kreslení a stal se také vyhledávaným ilustrátorem, zvláště dětské literatury. Jeho kresby zdobí knihy o Křemílkovi a Vochomůrkovi od spisovatele Václava Čtvrtka a pohádky Emila Šalouna, Jaromíra Kincla a dalších autorů literatury pro děti. Ilustroval též vlastní knihy.

Použité zdroje
OPELÍK, Jiří, ed. et al. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv. ISBN 80-200-0797-0.
Zdeněk Smetana. In: Česká televize [online]. [cit. 2. 7. 2020]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/lide/zdenek-smetana/.
Zdeněk Smetana. In: Databazeknih.cz [online]. [cit. 2. 7. 2020]. Zdroj životopisu: http://www.levneucebnice.cz/autor/zdenek-smetana/. Dostupné z: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/zdenek-smetana-3295.
Zdeněk Smetana. In: FDb.cz [online]. [cit. 2. 7. 2020]. Dostupné z: https://www.fdb.cz/lidi/21808-zdenek-smetana.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.