Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zetor

Zetor

Česká značka traktorů z Brna, která exportuje své výrobky na téměř všechny kontinenty světa.


Autor: Radek Weigel, licence Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zetor_proxima.JPG
Podrobné informace

Zetor (oficiálně Zetor Tractors, a. s.) je česká značka vyrábějící traktory a komponenty pro traktory. Název značky vznikl spojením částí „zet“ – „z“ ze znaku brněnské Zbrojovky (prvního výrobce) a „or“ ze slova „traktor“.

Historie značky sahá do roku 1946, kdy byl ve Zbrojovce Brno vyroben první traktor s označením Z-25, a ve stejném roce začala pod ochrannou známku Zetor sériová výroba. Už v následujícím roce prodal Zetor přibližně 3 500 traktorů a exportoval své výrobky do Irska, Polska, Dánska či Belgie. Úspěchu se dočkaly i další modely (např. Zetor 15 – jednoválcový prototyp Zetoru 25) a v únoru 1949 továrna oslavila 10 000 prodaných traktorů. Roku 1954 byla založena výzkumně-vývojová základna Zetoru, která prosadila řadu vylepšení, jako je např. odpružené sedadlo či kabina pro řidiče s vytápěním. Záhy byla započata výroba úspěšného pásového traktoru Zetor 35 (také známého jako Zetor Super P). V 60. letech 20. století následovala verze Zetor Super 50, která byla exportována v tisících kusů do Afriky a Asie. Ve stejném desetiletí přišel Zetor se systémem Zetormatic, který slouží k ovládání hydrauliky a automaticky kontroluje hloubku orby podle odporu půdy, čímž jsou sníženy náklady na palivo. Vrchol prodeje firma zaznamenala v roce 1979, kdy byl vyroben rekordní počet traktorů – 32 670 kusů za jeden rok.

Změna politického a ekonomického systému na konci 80. let 20. století měla vliv i na firmu Zetor. V roce 1993 proběhla privatizace společnosti a její název byl změněn na Zetor, a. s. O téměř deset let později vláda České republiky prodala majetkové účasti státu společnosti HTC Holding. V současnosti firma pokračuje ve výrobě nových modelů, mezi které patří série Proxima, Utilix, Hortus, Major, Forterra a Crystal. V roce 2013 bylo v Brně otevřeno muzeum Zetor Gallery, kde mohou zájemci zhlédnout řady traktorů Zetor od prvních modelů až po nejnovější traktory.

Videa (1 videí)
Retro - Traktory Zetor

Použité zdroje
ŠUMAN-HREBLAY, Marián. Encyklopedie českých traktorů: od r. 1912 do současnosti. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 208 s. Autosalon. ISBN 978-80-251-2685-1.

MAKOVIČKA, Zdeněk a MIKULÁŠ, Marek. Desetiletí se Zetorem. 1. vyd. Praha: Vydavatelství ZT, 2008. 156 s. ISBN 978-80-87002-06-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.