Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
ABC

ABC

Čtrnáctideník pro mládež, vychází již od roku 1957. Zaměřuje se především na popularizaci vědeckotechnických fenoménů, jeho součástí jsou však také kreslené komiksové seriály.


Autor: Josef Mirovský.
Podrobné informace

Z původního ABC vědy a techniky (lidově tzv. Ábíčko) byl časopis přejmenován na ABC mladých techniků a přírodovědců, který vycházel jako měsíčník. Prvním šéfredaktorem byl botanik Jan Čeřovský, druhým a zatím nejdéle působícím šéfredaktorem se stal spisovatel a autor komiksů Vratislav Toman, který ve své funkci setrval až do roku 1992. V roce 1967 začalo ABC vycházet jako čtrnáctideník na úkor snížení počtu stran ze 40 na 24. Roku 1975 se časopis stal celobarevným a jeho rozsah se opět rozšířil – na 48 stran. V roce 2000 se zatím naposledy změnil název časopisu na ABC – časopis generace XXI. století.

Zprvu se časopis zaměřoval především na české a zahraniční články o vědě, technice, zeměpisu atd. Legendární byly návody na stavbu různých technických a architektonických modelů. Zadní stranu téměř vždy plnil komiks na pokračování. Vycházel zde například druhý nejznámější Foglarův seriál Kulišáci nebo cyklus Strážci šéfredaktora Vratislava Tomana. Nedílnou součástí časopisu zůstávají do dnešních dnů přílohy (soubor vystřihovacích modelů), často zvané „déčka“. První příloha se objevila v osmém čísle pod názvem ABC do kapsy. V počátečních vydáních ještě chyběly vystřihovánky, které se začaly pravidelně objevovat až od roku 1965. Od roku 2002 je maskotem časopisu hlavní postava komiksu z dílny Lukáše Fibricha – kocour Mourrison.

Použité zdroje
PROKŮPEK, Tomáš et al. Dějiny československého komiksu 20. století. Vyd. 1. Praha: Akropolis, 2014. 3 sv. ISBN 978-80-7470-061-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.