Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU

Téma: Kuchyně (30 záznamů)

Bramborový salát

Oblíbené české jídlo nejen jako součást slavnostní štědrovečerní večeře.

České zemědělské produkty chráněné Evropskou unií

Seznam českých zemědělských produktů a potravinářských výrobků chráněných Evropskou unií.

České zmrzlinové pochoutky

Nanuk, mražené pochoutky - Míša, Eskymo, Polárka, Polárkový dort - u spotřebitelů oblíbené už od dob socialismu a v mnohých vyvolávající nostalgické vzpomínky na dětství či na návštěvu klasických biografů, kde se prodávaly. 

Hořické trubičky

Tradiční český cukrářský výrobek chráněný Evropskou unií.

Hotovky

Hotová jídla připravená k okamžitému servírování v restauraci nebo v domácích podmínkách.

Houbový kuba

Tradiční české vánoční jídlo ze sušených hub, krup, slaniny, cibule a koření.

 

 

Houby v české kuchyni

Houby jsou jednou z nejoblíbenějších surovin české kuchyně, protože jejich sbírání (houbaření) patří k častým víkendovým kratochvílím českých rodin.

Houby jako řízek

Houby smažené v trojobalu jako řízek patří k oblíbeným pochoutkám české kuchyně. 

Kapr v české kuchyni

Nejoblíbenější sladkovodní ryba na českém stole, tradiční vánoční pokrm.

Kaše

Kaše – pokrm polotuhé konzistence připravený na bázi mléka nebo vody a obilovin, luštěnin, zeleniny nebo brambor; základ české venkovské i městské kuchyně až do konce 18. století.

 

Kofola

Český nealkoholický nápoj. V socialistickém Československu měl nahradit coca-colu. Oblíbený nápoj z bylin, ovoce, lékořice a kofeinu vyráběný v Česku od roku 1960.

 

Lázeňské oplatky

Tradiční sladká pochoutka pocházející z českých lázní, sloužící často i jako lázeňský suvenýr.

Olomoucké tvarůžky

Tradiční česká potravina chráněná Evropskou unií.

Pardubický perník

Tradiční český cukrářský výrobek chráněný Evropskou unií.

 

Pochutiny k pivu

V českých lidových hospodách je možné si objednat klasické jednoduché rychlé občerstvení, a to zpravidla i tam, kde nemají kuchyni. Patří k němu utopenci, vuřty s cibulí, nakládaný hermelín či tlačenka s cibulí.

Polévky v české kuchyni

Pevná součást české kuchyně, a to jak venkovské, měšťanské, tak i moderní. Představují vhodný zdroj energie a hodnotných živin. Jsou dobrým úvodem oběda, v zimě i sytící a hřející večeří.

Posvícení

Tradiční slavnost, při níž se lidé těší z hojnosti pestrým a bohatým stravováním a taneční zábavou. Slovo posvícení označující dny plné blahobytu, hojnosti a veselí je hojně užíváno také v ustáleném slovním spojení, které sděluje, že stav blaženosti nebo chvíle, kdy se lidem daří, nemůže trvat nepřetržitě (není každý den posvícení).

Smaženice

Smaženice neboli praženice je pokrm připravený z hub, vajec, cibule a koření.

Zabijačkové speciality

Speciality z masa a vnitřností považované za součást tradiční české kuchyně.

Svíčková

Specialita považovaná za chloubu české kuchyně. Hovězí pečeně s omáčkou z kořenové zeleniny se smetanou, zpravidla je podávána s houskovým knedlíkem.

Zobrazeno 1 - 20 záznamů
z celkového počtu 30

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.