Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU

Téma: Kuchyně (30 záznamů)

Špekáčky

Česká uzenina chráněná Evropskou unií.

Štědrovečerní večeře

Slavnostní hostina večer 24. 12. s tradičním jídelníčkem, jíž jsou v české tradici zahájeny Vánoce. Dodržují se při ní zvyky různého stáří i původu.

Štramberské uši

Tradiční pečivo chráněné Evropskou unií.

Tatranka

Tradiční české oplatky vyráběné v Opavě od roku 1945.

Trdelník

Pečivo z kynutého těsta, mylně považované za součást tradiční staročeské kuchyně.

Trojobal

Obalení potraviny v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance před smažením v omastku. Typický způsob přípravy pokrmů v české kuchyni.

Utopenci

Utopenci – oblíbená pochoutka konzumovaná v českých hospodách nejčastěji k pivu a připravená ze špekáčků, cibule, paprik, hořčice a kořeněného nálevu s octem. 

Valašský frgál

Tradiční valašské pečivo, koláč chráněný Evropskou unií.

 

Zabijačka

Rituální porážka domácího prasete na českém venkově.

 

Zavináč

Označení symbolu @ v mluvené češtině nebo rolovaný rybí filet v kyselém nálevu.

Zobrazeno 21 - 30 záznamů
z celkového počtu 30

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.