Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Trdelník

Trdelník

Pečivo z kynutého těsta, mylně považované za součást tradiční staročeské kuchyně.


Trdelník GlutPaprykarz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Podrobné informace

Trdelník připomíná velkou kremroli. Připravuje se z kynutého těsta, jehož pásy se navíjejí na dřevěný nebo kovový válec a pečou na otevřeném ohni. Hotové se obalují nejčastěji ve směsi cukru a mletých oříšků.

Trdelník pochází z Transylvánie, z dnešního Rumunska a Maďarska, kde je považován za národní symbol (Kürtös kalács), Je znám ale i v Lucembursku, Německu, Rakousku a Švédsku. Na Slovensko se dostal maďarským prostřednictvím do města Skalice a skalický trdelník je dnes chráněn Evropskou unií jako chráněné zeměpisné označení. Do Česka, konkrétně do Prahy se dostal až po roce 2000. V pouličních prodejních stáncích bývá klamavě označován jako „tradiční staročeský trdelník“, s tradiční staročeskou kuchyní nemá ale nic společného. Brzy se stal oblíbenou pochoutkou turistů přijíždějících do Prahy a stal se tak součástí moderního turistického průmyslu.

Pražští prodejci, často oblečeni do pseudostaročeských oděvů, turistům dnes nabízejí nejen duté trdelníky s různým posypem (kakaovým, kokosovým, skořicovým i jiným), ale i plněné různými sladkými krémy, zmrzlinou či šlehačkou a ovocem. Prodávají se i trdelníky plněné míchanými vejci se slaninou, sýrem se šunkou, červenou řepou a dokonce i nudlemi.

Zásluhou turistů přijíždějících do Prahy a jejich sociálních sítích se stal pražský trdelník populární a oblíbený i v mimoevropských zemích, například v Číně, Peru, Austrálii a na Novém Zélandu.

Staročeský trdelník je ve skutečnosti podvod a je pouhým marketingovým, i když úspěšným, tahem šikovných prodejců, jimž přináší značné zisky.

 

 

 

Použité zdroje
Tajovský Pospěchová, P., Falešný trdelník, in: Pátek, příloha Lidových novin z 4. července 2019, s. 12–15

https://g.cz/starocesky-trdelnik-marketingovy-podvod-6-ceskych-jidel-ktera-mylne-povazujeme-za-tradicni/

https://regiony.rozhlas.cz/trdelnik-pochazi-ze-sedmihradska-cesi-pro-nej-nadchli-cely-svet-7419965

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.