Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Špekáčky

Špekáčky

Česká uzenina chráněná Evropskou unií.


špekáčky Pohled 111 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Podrobné informace

Špekáček je masný výrobek, druh uzeniny. Pravděpodobně byl poprvé vyroben pro Jubilejní zemskou výstavu v Praze v roce 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Zvlášť populární byly za první republiky špekáčky pražského uzenáře Kouly zvané kouláčky.

Špekáček musí obsahovat minimálně 40 % hovězího a vepřového masa a 30 % na kostičky krájeného špeku. Koření se pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Je narážen do hovězích střev a vázán šňůrkou na délku 5–7 cm. Pokud je ve výrobku svalovina nahrazována sójou, kuřecím masem nebo separátem a paprikou, nesmí být prodáván pod názvem špekáček. Na trhu se objevuje pod názvy vuřt, buřt, opékáček aj.

Špekáčky je možno ohřívat, grilovat, péct, například v pivu. Velmi často je předem nařezaný špekáček opékán na ohni jako pochoutka při táboření. Špekáčky naložené do láku a cibule jsou prodávány jako utopence. Špekáčky jsou chráněny evropskou známkou PGI – chráněné zeměpisné označení.

 

 

Použité zdroje
Vaněk, R., Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila, Praha, Prakul Production, 2013
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pek%C3%A1%C4%8Dek

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.