Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Trojobal

Trojobal

Obalení potraviny v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance před smažením v omastku. Typický způsob přípravy pokrmů v české kuchyni.


Foto: Josef Mirovský
Podrobné informace

Smažení do křupava v tzv. trojobalu patří mezi typický způsob přípravy pokrmů v české kuchyni. Ploché plátky potraviny se postupně obalí v mouce, namočí do rozšlehaného syrového vejce a nakonec se opět obalí ve strouhance z bílého pečiva (nejčastěji tukových rohlíků) a usmaží se v omastku (vepřovém sádle, másle, oleji či margarínu). Tento způsob přípravy je charakteristický pro mnohé středoevropské země.

V české kuchyni se takto se připravuje především maso (vídeňský řízek z telecího masa, vepřový řízek, česká obdoba vídeňského řízku, kuřecí řízek, játra) a ryby (především štědrovečerní kapr), ale také zelenina (tradiční je např. obalovaný květák) nebo i houby. Populární je takto připravený sýr, tzv. smažák (nejčastěji z eidamu, ale také z goudy nebo ementálu) nebo hermelín, niva či olomoucké tvarůžky. Sladké potraviny se v trojobalu připravují jen výjimečně.

Použité zdroje
SCHREIBEROVÁ, Jarmila, ed., SCHREIBER, Hugo, ed. a DÖRFLOVÁ, Yvetta, ed. Chvála české kuchyně: tradice, jídlo, stolování, osobnosti. 1. vydání. Praha: Perseus, 2016. 477 stran. ISBN 978-80-904757-1-7.

Vídeňský řízek: Od kdy se používá trojobal?. In: Rozhlas.cz [online]. Český rozhlas © 1997-2020 [cit. 12. 12. 2020]. Dostupné z: https://dvojka.rozhlas.cz/vidensky-rizek-od-kdy-se-pouziva-trojobal-7783854.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.