Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Valašský frgál

Valašský frgál

Tradiční valašské pečivo, koláč chráněný Evropskou unií.

 


Podrobné informace

Valašský frgál je druh sladkého pečiva z kynutého těsta. V Čechách se pečou koláče, které jsou ale menší. Frgál má mít průměr 30 centimetrů. Na Moravě se pečou koláče moravské, které mají dvojí náplň.

Na Valašsku se frgály začaly péct asi před dvěma sty lety o největších svátcích v roce, na hody a na svatby. Název frgál původně označoval nepovedený koláč, dříve se zde koláčům říkalo pecáky nebo lopaťáky.

Frgály se pečou z kynutého těsta, které se musí nechat třikrát vykynout. Pak se rozválí nebo pouze rukama roztáhnou do kruhu požadované velikosti a tloušťky (uprostřed maximálně jako stéblo) a potřou se náplní – ta nejtradičnější je ze sušených rozvařených hrušek. Náplň ale může být i maková, povidlová, tvarohová i třešňová. Navrch se frgál posype drobenkou. Pečou se ale i frgály slané s náplní zelnou nebo i tuřínovou.  Nejlepší frgály jsou z hliněné pece. Dnes se z Valašska vyvážejí i do zahraničí (nejčastěji do Polska a na Slovensko) a jsou chráněny evropskou značkou PGI – chráněné zeměpisné označení.

Použité zdroje
http://www.hobbys.cz/recepty/prave-valasske-frgaly-hruskove-tvarohove-i-s-makovou-naplni/#.WQdwpNryjIU
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/227210-valassky-frgal-byl-puvodne-nepovedeny-kolac.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.