Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Zavináč

Zavináč

Označení symbolu @ v mluvené češtině nebo rolovaný rybí filet v kyselém nálevu.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Původně slovo zavináč označovalo rybí filety (zpravidla ze sledě, ale také pstruha, lína nebo candáta) plněné směsí kysaného zelí, cibule a kořenové zeleniny v kyselém nálevu, jež jsou charakteristické právě svým zavinutím do kulatého tvaru. Tato pikantní rybí pochutina je dodnes oblíbená zejména v hospodách, kde je spolu s utopenci, nakládaným hermelínem a tlačenkou servírována jako již tradiční studené občerstvení.

S příchodem internetu došlo v mluvené češtině k přenesení významu tohoto slova na mezinárodní symbol @, protože anglický název „at“ se neujal. Etymologové soudí, že pojmenování vzniklo právě na základě obecné podoby symbolu s něčím zavinutým.

Použité zdroje
VANĚK, Roman. Jídlo s.r.o. Vydání první. Praha: Prakul Production, s.r.o., 2015. 192 stran. Už vím proč. ISBN 978-80-87737-20-0.

Jídlo s.r.o. Zavináče a matjesy: Jak se vyrábí tradiční česká pochoutka ve velkém? In: Televizeseznam.cz [online]. 6. 12. 2016 [cit. 9. 12. 2020]. Dostupné z: https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/zavinace-a-matjesy-jak-se-vyrabi-tradicni-ceska-pochoutka-ve-velkem-236567.
Víkend. Příběh zavináče: Kde se vzal symbol, bez něhož by nebyla možná on-line komunikace. In: Ihned.cz [online]. 8. 3. 2016 [cit. 9. 12. 2020]. Dostupné z: https://vikend.ihned.cz/c1-65197280-pribeh-zavinace-kde-se-vzal-symbol-bez-nehoz-by-nebyla-mozna-on-line-komunikace.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.