Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hotovky

Hotovky

Hotová jídla připravená k okamžitému servírování v restauraci nebo v domácích podmínkách.


Foto: Josef Mirovský
Podrobné informace

Tímto termínem jsou označována hotová jídla, která bývají v českých restauracích a hospodách v denní nabídce, a podávají se proto bez delší přípravy ke konzumaci. Zpravidla jsou to klasické pokrmy české kuchyně náročnější na přípravu, tedy masová jídla s omáčkou a přílohou (nejčastěji knedlíkem) nebo tradiční české polévky. Tímto termínem bývají také označována zchlazená či konzervovaná hotová jídla určená k rychlému ohřevu.

Typicky česká jídla, která se nabízejí jako hotovky v českých restauracích, představují například svíčková pečeně s houskovým knedlíkem (hovězí pečeně se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny), vepřo knedlo zelo (vepřová pečeně s knedlíkem a kysaným zelím), moravský vrabec (vepřová pečeně z bůčku s bramborovým knedlíkem), španělský ptáček (hovězí závitek s hořčicí, párkem a kyselou okurkou), kuře na paprice (kuřecí maso se smetanovou omáčkou se sladkou paprikou) nebo králík na smetaně (králičí pečeně se smetanovou omáčkou). Oblíbená jsou i dušená hovězí masa podávaná s jinými omáčkami, jako je rajská, křenová, koprová, znojemská či houbová omáčka. V každé restauraci vám také nabídnou guláš s knedlíkem, který sice pochází z maďarské kuchyně, ale dnes je vnímán jako typické české jídlo. Nejčastěji nabízenou přílohou hotových jídel jsou knedlíky. Častá jsou též jídla z mletého masa, například sekaná pečeně nebo karbanátky či holandský řízek (mleté maso se sýrem) s bramborem. Z polévek pak dominují gulášová, bramboračka, dršťková nebo vývary se zavářkou. Nabídka hotovek se podle sezony může obměňovat, sezonní specialitou bývá podzimní svatomartinská husa či kachna se zelím, zimní speciality vepřových hodů, velikonoční nabídka jehněčího a podobně.

Opakem hotovek jsou tzv. minutky, tedy jídla s kratší dobou přípravy, která se dělají na objednávku hosta. Většinou je to rychle připravený plátek masa. Mezi minutkami je nekorunovaným králem smažený vepřový řízek a smažený sýr s tatarskou omáčkou a bramborem.

Použité zdroje
https://wave.rozhlas.cz/ve-vlastni-stave-hotovku-nebo-minutku-5283219

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.