Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kaše

Kaše

Kaše – pokrm polotuhé konzistence připravený na bázi mléka nebo vody a obilovin, luštěnin, zeleniny nebo brambor; základ české venkovské i městské kuchyně až do konce 18. století.

 


Podrobné informace

Kaše je pokrm polotuhé konzistence připravený na bázi mléka nebo vody a obilovin, luštěnin, zeleniny nebo brambor. Různé druhy kaší slaných i sladkých tvořily základ české venkovské i městské kuchyně až do konce 18. století. Ve středověku byly pevnou součástí i kuchyní šlechtických a královských. Jsou pokrmem energeticky bohatým a obsahují množství minerálů a vitamínů. Proto dnes tvoří oblíbenou součást zdravých snídaní. V současné době se  často kupují v obchodech jako předvařené nebo instantní, které stačí jen zalít teplou vodou.

Kaše mohou být slané, např. hrachová, bramborová, pohanková nebo nastavovaná, a sladké (krupicová, jahelná, ovesná, rýžová).

Krupicová (krupičná) kaše se připravuje z mléka, másla a jemné krupičky. Ochucuje se cukrem, medem, skořicí nebo kakaem a mastí se rozpuštěným máslem. Je součástí jídelníčku nejmenších dětí. Někdy se jí také proto říká "pohádka mládí". Z krupicové kaše je možno připravit i krupicové flameri (kaše se vychladí a podává s tvarohem, ovocem nebo ovocným pyré).

Ovesná kaše se vaří z ovesných vloček, a to buď nasladko, nebo naslano. Dnes bývá oblíbenou snídaní. Slaná, vařená ve vodě a neomaštěná je součástí diety při onemocnění slinivky břišní. 

Rýžová kaše - rýže uvařená do měkka v mléce se ochutí cukrem nebo medem a zjemní sněhem z bílků, dodat můžeme i meruňky, švestky či jiné ovoce.

Jahelná (jáhlová) kaše se vaří z jahel a připravuje se nasladko.

Pohanková kaše může být sladká i slaná. Slaná může být konzumována jako samostatné jídlo (s osmaženou cibulkou) nebo jako příloha k masu.

Nastavovaná kaše se připravuje z vařených brambor a vařených krupek. Obojí se uvaří zvlášť a potom se obě suroviny spojí a vymíchají v hladkou kaši. Podává se s osmaženou cibulkou a mastí sádlem. Může se doplnit uzeným masem nebo klobásou.

Hrachová kaše - hlavní jídlo i příloha. Často se servíruje s uzeným masem, vařeným vejcem, klobásou nebo kyselou okurkou.

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou především ke smaženým jídlům. Vaří se z brambor, másla a mléka.

 

 

Použité zdroje
http://www.zdravyzivot.com/instantni-kase/
http://blog.veruska.cz/nase-snidanove-kase/http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/621-krupicove-flameri-s-tvarohem-a-hruskovym-pyre/
http://www.varimezdrave.cz/pohankova-kase/
https://www.recepty.cz/recept/mlecna-ovesna-kase-150503
https://www.recepty.cz/recept/krupicove-flameri-61http://makova-panenka.cz/recepty/poctiva-ryzova-kase-a-bonus-elegantni-ryzove-flameri-ci-lahodna-mlecna-ryze/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.