Kaše je pokrm polotuhé konzistence připravený na bázi mléka nebo vody a obilovin, luštěnin, zeleniny nebo brambor. Různé druhy kaší slaných i sladkých tvořily základ české venkovské i městské kuchyně až do konce 18. století. Ve středověku byly pevnou součástí i kuchyní šlechtických a královských. Jsou pokrmem energeticky bohatým a obsahují množství minerálů a vitamínů. Proto dnes tvoří oblíbenou součást zdravých snídaní. V současné době se často kupují v obchodech jako předvařené nebo instantní, které stačí jen zalít teplou vodou.
Kaše mohou být slané, např. hrachová, bramborová, pohanková nebo nastavovaná, a sladké (krupicová, jahelná, ovesná, rýžová).
Krupicová (krupičná) kaše se připravuje z mléka, másla a jemné krupičky. Ochucuje se cukrem, medem, skořicí nebo kakaem a mastí se rozpuštěným máslem. Je součástí jídelníčku nejmenších dětí. Někdy se jí také proto říká "pohádka mládí". Z krupicové kaše je možno připravit i krupicové flameri (kaše se vychladí a podává s tvarohem, ovocem nebo ovocným pyré).
Ovesná kaše se vaří z ovesných vloček, a to buď nasladko, nebo naslano. Dnes bývá oblíbenou snídaní. Slaná, vařená ve vodě a neomaštěná je součástí diety při onemocnění slinivky břišní.
Rýžová kaše - rýže uvařená do měkka v mléce se ochutí cukrem nebo medem a zjemní sněhem z bílků, dodat můžeme i meruňky, švestky či jiné ovoce.
Jahelná (jáhlová) kaše se vaří z jahel a připravuje se nasladko.
Pohanková kaše může být sladká i slaná. Slaná může být konzumována jako samostatné jídlo (s osmaženou cibulkou) nebo jako příloha k masu.
Nastavovaná kaše se připravuje z vařených brambor a vařených krupek. Obojí se uvaří zvlášť a potom se obě suroviny spojí a vymíchají v hladkou kaši. Podává se s osmaženou cibulkou a mastí sádlem. Může se doplnit uzeným masem nebo klobásou.
Hrachová kaše - hlavní jídlo i příloha. Často se servíruje s uzeným masem, vařeným vejcem, klobásou nebo kyselou okurkou.
Bramborová kaše je oblíbenou přílohou především ke smaženým jídlům. Vaří se z brambor, másla a mléka.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.