Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pochutiny k pivu

Pochutiny k pivu

V českých lidových hospodách je možné si objednat klasické jednoduché rychlé občerstvení, a to zpravidla i tam, kde nemají kuchyni. Patří k němu utopenci, vuřty s cibulí, nakládaný hermelín či tlačenka s cibulí.


Hospoda Antonína Basaře v Horoušanech Foto: Jan Hasil
Podrobné informace

K rychlému hospodskému občerstvení k pivu patří nakládané špekáčky zvané utopenci

Dále to je tlačenka s cibulí – tlačenka nakrájená na asi centimetrové plátky se posype na jemno nakrájenou cibulí a přelije octem zředěným s vodou, podává se s chlebem.

Obdobně se připravují i vuřty (špekáčky) s cibulí.

Nakládaný hermelín též patří k oblíbenému občerstvení k pivu. Sýr hermelín (česká napodobenina francouzského camembertu, bílý plísňový zrající sýr) se podélně rozkrojí, potře pastou z česneku, chilli papriček a soli a naloží spolu s paprikami a cibulí do olejového nálevu. Takto naložený hermelín je třeba nechat alespoň týden uležet.

V některých hospodách hostům nabízejí i sušené vuřty nakrájené na tenko, opečené vuřty, topinky s česnekem, vuřty pečené na pivu nebo také klobásu a různé sýry. A také nejrůznější chipsy, pražené oříšky či mandle a preclíky.

 

 

 

Použité zdroje
http://www.apetitonline.cz/recepty/4112-nakladany-hermelin.html
https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-na-nakladany-hermelin-naucime-vas-ho-krok-za-krokem-66.html?gclid=Cj0KCQjwg7HPBRDUARIsAMeR_0jjZP7-3GtVUBndrVsX22UlkPyb6uf9bB2xU17fs2zlITtRicBf6xgaAjUgEALw_wcB
http://recepty.chytrazena.cz/tlacenka-s-cibuli-a-octem-100916.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.