Hořické trubičky se zhotovují z těsta z mouky, mléka, žloutku, oleje a cukru, z něhož se upečou tenké oplatky. Následně se sypou sladkým posypem, v němž nesmějí chybět mleté oříšky. Konečnou podobu získají stočením dvou placek do trubičky. Trubičky lze plnit krémem či šlehačkou. Je možné je i máčet v čokoládě. Pouze trubičky z Hořic jsou ty pravé a smějí být označeny ochrannou známkou Evropské unie PGI – chráněné zeměpisné označení.
Recept na Hořické trubičky údajně zanechali v Hořicích v Podkrkonoší Napoleonovi kuchaři, kteří tuto pochoutku připravovali pro samotného císaře, v době, kdy tudy procházelo vojsko z prohraného tažení do Ruska. Jedna z hořických sousedek prý ošetřovala osobního Napoleonova kuchaře, který se jí odvděčil za vzornou péči tím, že jí svěřil tajný recept na vladařovu pochoutku. Žena recept vyzkoušela a podělila se o něj i se sousedy. Trubičky se záhy staly v Hořicích doplňkem každého svátečního oběda a jejich pověst se brzy rozšířila po okolí a už před více než sto lety se vyvážely i do zámoří.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.