Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky

Tradiční česká potravina chráněná Evropskou unií.


Podrobné informace

Olomoucké tvarůžky jsou zrající sýr vyrobený z netučného kravského tvarohu bez syřidel. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, charakteristickou vůni (někomu ale nepříjemnou), povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Chutnají k pivu, ale i jako nutričně bohatá, ale kaloricky chudá pochoutka s chlebem a máslem. Olomoucké tvarůžky lze i obalené v trojobalu smažit a podávat s bramborem.

Tradice výroby olomouckých tvarůžků (známých také jako olomoucké syrečky) je doložena už z 15. století. Tvarůžky se vyráběly ve vesnicích v okolí Olomouce tradičním způsobem z kyselého tvarohu vyrobeného z kravského mléka. Oceněny byly na světové výstavě ve Vídni v roce 1872, odkud se jejich sláva šířila po celé Evropě. Průmyslově začal v Lošticích   tvarůžky vyrábět v roce 1876 Josef Wessels. Jeho potomci tvarůžky, které dostaly jméno po slavných olomouckých trzích, na nichž se prodávaly, vyrábějí v Lošticích dodnes. Jsou chráněny Evropskou unií známkou PGI – chráněné zeměpisné označení.

Použité zdroje
www.tvaruzky.cz
http://www.tvaruzky.cz/muzeum-olomouckych-tvaruzku

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.