Olomoucké tvarůžky jsou zrající sýr vyrobený z netučného kravského tvarohu bez syřidel. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, charakteristickou vůni (někomu ale nepříjemnou), povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Chutnají k pivu, ale i jako nutričně bohatá, ale kaloricky chudá pochoutka s chlebem a máslem. Olomoucké tvarůžky lze i obalené v trojobalu smažit a podávat s bramborem.
Tradice výroby olomouckých tvarůžků (známých také jako olomoucké syrečky) je doložena už z 15. století. Tvarůžky se vyráběly ve vesnicích v okolí Olomouce tradičním způsobem z kyselého tvarohu vyrobeného z kravského mléka. Oceněny byly na světové výstavě ve Vídni v roce 1872, odkud se jejich sláva šířila po celé Evropě. Průmyslově začal v Lošticích tvarůžky vyrábět v roce 1876 Josef Wessels. Jeho potomci tvarůžky, které dostaly jméno po slavných olomouckých trzích, na nichž se prodávaly, vyrábějí v Lošticích dodnes. Jsou chráněny Evropskou unií známkou PGI – chráněné zeměpisné označení.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.