Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kofola

Kofola

Český nealkoholický nápoj. V socialistickém Československu měl nahradit coca-colu. Oblíbený nápoj z bylin, ovoce, lékořice a kofeinu vyráběný v Česku od roku 1960.

 


Kofola Foto: Jiří Hasil
Podrobné informace

V socialistickém Československu bylo nutno umístit na trh nealkoholických nápojů náhradu za západní coca-colu.

V Továrně GALENA v Opavě (dnešní firma Teva Czech Industries) se snažili nalézt složení podobného nápoje. V roce 1959 se doc. Zdeňku Blažkovi podařilo sestavit ze čtrnácti bylinných a ovocných složek, lékořice a kofeinu recepturu sirupu KOFO, který se stal základem pro výrobu kofoly. Od roku 1960 se kofola objevuje v českých a slovenských obchodech. V roce 1970 se vyrobilo rekordních 180 milionů litrů tohoto oblíbeného nápoje. Po roce 1989 zájem o kofolu u československých spotřebitelů klesal, konečně si mohli dopřát „západní originál“. Kofola několikrát změnila majitele, hrozil jí úplný zánik. Obrat nastal po roce 1998, kdy kofolu začala vyrábět společnost Santa, předchůdce dnešní společnosti Kofola Česko Slovensko. Na trhu se objevily nové lahve i kofola točená a také nové příchutě. Kofola vsadila na tradici a na reklamu a zájem spotřebitelů o tento nápoj postupně začal v Česku, ale i na Slovensku a v Polsku růst. V roce 2006 prodej kofoly překročil prodej západních kolových nápojů a v roce 2009 počet vyrobených litrů překročil rekord z roku 1970. 

Společnost Kofola Česko Slovensko se sídlem v Ostravě dnes vyrábí nealkoholické nápoje v sedmi závodech a prosazuje se na pěti trzích východní a střední Evropy.

Kofola dnes patří k tradičním českým potravinářským produktům a úspěšně expanduje i na zahraniční trhy.

 

 

Použité zdroje
http://www.kofola.cz/web/history
http://www.firma.kofola.cz/obsah/profil-spolecnosti

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.