Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
ASC Dukla

ASC Dukla

Resortní sportovní centrum Ministerstva obrany České republiky, jehož hlavním úkolem je vytvářet podmínky pro sportovní přípravu na vrcholné světové soutěže.


Autor: FK Dukla Praha / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FK_Dukla_Praha_logo.png
Podrobné informace

V roce 1945 vzniklo na Ministerstvu národní obrany oddělení, jehož cílem bylo zabývat se problematikou rozvoje tělovýchovy a sportu v armádě. Předchůdcem Armádního sportovního centra (ASC) DUKLA byl Armádní tělocvičný klub (ATK), který byl ustaven 1. 10. 1948. Toto období se stalo počátkem sjednocení tělovýchovy a péče o armádní vrcholový sport. Na podzim 1951 začal armádní vrcholový sport zabezpečovat státní reprezentaci. Vrcholoví sportovci přešli do nově vytvořeného Útvaru armádní tělesné přípravy (ÚATP). Po dalších čtyřech letech vystupoval armádní sport pod názvem Ústřední dům armády (ÚDA) Praha. Od 1. 10. 1956 všechna armádní družstva začala používat jednotný název Dukla. Ve stejném roce byla v Praze-Dejvicích pro Duklu dobudována některá sportoviště a předány administrativní budovy, mimo jiné i šestnáctipatrová důstojnická ubytovna Družba (od roku 1957 hotel International). Pro vodní sporty byly postaveny vojenské loděnice na Císařské louce, plavci využívali bazén na Klárově, tenisté a volejbalisté areál u Prašného mostu. Dne 10. 7. 1960 byl slavnostně otevřen nový fotbalový a atletický stadion na Julisce v Praze-Dejvicích. Po sametové revoluci došlo v prosinci roku 1990 k zapojení armádního sportu do činnosti Mezinárodní rady armádního sportu (CISM).

V systému armádního vrcholového sportu vyrostly nejvýznamnější osobnosti československého a českého sportu jako Emil Zátopek, Josef Masopust, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová, Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Barbora Špotáková či Eva Samková.  Rudožlutý dres s logem Dukly nosilo mnoho olympijských vítězů, stovky mistrů světa a Evropy a tisíce mistrů republiky. V současné době zabezpečuje ASC DUKLA přípravu nejlepších českých atletů, bobistů, cyklistů, kanoistů, lyžařů, pětibojařů, parašutistů, sportovních střelců, sáňkařů, veslařů a vodních slalomářů. V systému armádního vrcholového sportu je rovněž zabezpečována příprava nejlepších házenkářů a volejbalistů.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.