Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Albatros (nakladatelství)

Albatros (nakladatelství)

Největší a nejstarší české nakladatelství, které vydává knihy pro děti a mládež. Dnes je součástí mediální společnosti Albatros Media, a. s.


Autor: Eleiodromos – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43301186
Podrobné informace

Nakladatelství vzniklo 15. 4. 1949 pod názvem Státní nakladatelství dětské knihy (SNDK). Bylo zřízeno v důsledku znárodňování po únoru 1948 s monopolem na publikaci literatury pro děti. První knihu nakladatelství vydalo v témže roce – byla to sbírka písní a říkadel Říkej si a hraj Karla Jaromíra Erbena. Roku 1964 nakladatelství založilo Klub mladých čtenářů (KMČ), jenž měl dětem na základních školách přiblížit literaturu a podnítit zájem o ni, a jako jedno ze sedmi nakladatelství se podílelo na vzniku veletrhu dětské knihy v Bologni. Název Albatros nakladatelství přijalo v roce 1969 – logem se stalo vyobrazení knihy s křídly. Od roku 1999 uděluje Cenu Albatros za významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež (dříve za celoživotní práci s dětskou knihou). Samotné nakladatelství bylo také několikrát oceněno, mimo jiné na bruselské světové výstavě EXPO v roce 1958.

V nakladatelství vyšlo více než 13 000 titulů, které zahrnují pohádky, dětskou poezii, komiksy, populárněnaučné encyklopedie a knihy pro začínající čtenáře. Publikace Albatrosu vyšly v 46 zemích světa. K nejvydávanějším českým autorům v tomto nakladatelství patří Josef Lada, Václav Čtvrtek a Zdeněk Miler. Ze zahraničních jsou úspěšné knihy Joanne K. Rowlingové, Astrid Lindgrenové a Antoina de Saint-Exupéryho.

Použité zdroje
HALADA, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006. Praha: Libri, 2007. 378 s. ISBN 978-80-7277-165-3.
https://www.albatros.cz/c/o-nas/
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1664

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.