Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Aleš Valenta

Aleš Valenta

Český akrobatický lyžař, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích z roku 2002, jako první na světě skočil trojné salto s pěti vruty.


Podrobné informace

*6. 2. 1973 Šumperk

Aleš Valenta se v dětství věnoval gymnastice, po odchodu svého trenéra z klubu s gymnastikou skončil a krátce se zabýval atletikou. Akrobatickému lyžování se začal věnovat až v patnácti letech, což je v tomto sportovním odvětví poměrně pozdní věk. Na první závody Světového poháru se probojoval v roce 1993 a o dva roky později již byl mezi deseti nejlepšími na světě.

Svých prvních olympijských her se zúčastnil v Naganu 1998, kde obsadil čtvrté místo. V následující sezóně získal cenné stříbro na Světovém poháru v Austrálii a i nadále pravidelně obsazoval přední příčky. Aleš Valenta se v letech 1999–2006 postavil na stupně vítězů v závodech Světového poháru celkem dvanáctkrát.

Valentovou životní sezónou se stala sezóna roku 2002, v níž vyhrál šest závodů Světového poháru a na ZOH v Salt Lake City (USA) se stal olympijským vítězem. Skočil na nich trojné salto s pěti vruty a navždy změnil historii akrobatického lyžování, neboť jeho výkon nebyl dodnes překonán. V roce 2006 se zúčastnil ZOH v italském Turíně, po zranění se však umístil až na 21. příčce. Svůj znamenitý skok Valenta již nikdy nezopakoval a kvůli zdravotním obtížím se zády ukončil sportovní kariéru v roce 2007. V současné době se věnuje moderování a také provozuje zařízení Acrobat Park ve Štítech na Šumpersku, kde se mohou připravovat další nadějní sportovci v akrobatickém lyžování, snowboardu a dalších sportech.

 

Použité zdroje
BÁRTLOVÁ, Helena, Pavel ČERVINKA, Miloslav JENŠÍK, Michail ODARČENKO, Zdeněk PAVLIS, Pavel PROCHÁZKA a Vladimír ZEMÁNEK. 100 let českého sportu 1918-2018. Velké Přílepy: Olympia, 2018. ISBN 978-80-7376-521-7.
https://www.czech-ski.com/o-nas/aktuality/olympijske-pribehy-ales-valenta-skok-ktery-posunul-hranice-akrobatickeho-lyzovani

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.