Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Antonín Čermák

Antonín Čermák

Americký podnikatel a politik českého původu, starosta Chicaga, zemřel po atentátu na prezidenta Roosevelta.


Antonín Čermák By Underwood & Underwood - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3b27410.This tag does not indicate the copyright status of the attached work
Podrobné informace

*9. 5. 1873 Kladno – 6. 3. 1933 Miami, USA

 

Antonín Čermák (též Anton Cermak) se narodil do hornické rodiny na předměstí Kladna. V době krize po pádu Vídeňské burzy se rodina s dvouletým chlapcem přestěhovala do Chicaga v USA. Čermákův otec se nakonec uchytil jako horník v městečku Braidwood. Antonín Čermák již od patnácti let pracoval na šachtě a sám se pilně vzdělával. V devatenácti letech se přestěhoval do Chicaga, města s velmi početnou českou menšinou, otevřel si zde povoznictví a stal se úspěšným podnikatelem. Oženil se s Češkou Marií Hořejšovou, s níž měl tři dcery.

Na konci 19. století předal svou živnost otci a bratrovi a začal se zajímat o politickou činnost. Postupně se stal poslancem zákonodárného sboru státu Illinois, v roce 1909 byl jako kandidát Demokratické strany zvolen do chicagské městské rady a reprezentoval zde českou menšinu. V roce 1928 neúspěšně kandidoval do Senátu USA. V roce 1931 byl zvolen starostou města Chicago. V té době začal velmi tvrdě vystupovat proti chicagskému podsvětí vedeného Al Caponem. 

Antonín Čermák se stal osobním přítelem Franklina Delano Roosevelta. V únoru 1933 za ním odjel do Miami, kde měl Roosevelt, tehdy nově zvolený americký prezident, projev, a chtěl s ním vyjednat půjčku pro město Chicago. Když po skončení projevu nasedl Roosevelt do vozu, byl na něj spáchán atentát. Čermák ho kryl svým tělem a byl raněn do hrudi. Antonín Čermák zemřel v miamské nemocnici 6. 3. 1933. S Čermákem se v Chicagu přišly rozloučit desetitisíce lidí. Jeho ostatky byly uloženy do rodinné hrobky na chicagském Českém národním hřbitově.

Chicagský starosta Čermák nikdy nezapomněl, odkud pocházel. Vždy hájil zájmy české menšiny ve Spojených státech amerických. V srpnu 1932 přijel do Československa, navštívil za mimořádného zájmu veřejnosti Kladno, Prahu, Poděbrady a Karlovy Vary.

Dnes Antonína Čermáka na Kladně připomíná jeho pomník a v Chicagu 30 kilometrů dlouhá Cermak Road a stanice metra Cermak station.

 

 

Použité zdroje
https://kladenskelisty.cz/173927/osobnosti-mesta-kladna-antonin-cermak/
http://www.omk.cz/dyn/doc/Chicagsky_starosta?print=1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_%C4%8Cerm%C3%A1k
MARIÁNKOVÁ, Jana. Antonín J. Čermák. Kladno: Státní vědecká knihovna, 1993.
TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století: I. díl A-J, Praha-Litomyšl: Paseka 1999, s. 195

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.