Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Antonín Kratochvíl

Antonín Kratochvíl

Český fotožurnalista žijící trvale v USA. Za své dokumentární fotografie byl mnohokrát mezinárodně oceněn.


Antonín Kratochvíl, fotograf, David Bowie, fotografie, ČTK/Vostárek Josef
Podrobné informace

*12. 4. 1947 Litoměřice

Antonín Kratochvíl se narodil jako třetí dítě fotografa Jaroslava Kratochvíla, který vedl úspěšný fotografický ateliér v Lovosicích. Po komunistickém puči v únoru 1948 byli Kratochvílovi rodiče označeni za třídní nepřátele, protože Antonínův otec pracoval během druhé světové války na Barrandově, kde se točily mimo jiné i německé a nacistické propagandistické filmy. Kratochvílovi byl proto zabaven ateliér a celá rodina byla násilně vystěhována a až do Stalinovy smrti roku 1953 internována v převýchovném pracovním táboře. Po základní škole prošel Antonín Kratochvíl celou řadou zaměstnání – byl svářečem, plavčíkem i rekvizitářem v Československé televizi. V září 1967 ilegálně překročil jugoslávsko-rakouskou hranici a stal se na dlouhou dobu uprchlíkem v mnoha zemích – Rakousku, Švédsku či Francii, až se dostal do Holandska, které mu udělilo politický azyl a kde dostal šanci studovat na Rietveldově umělecké akademii. Do Spojených států odešel roku 1972, roku 1975 získal americké občanství. Brzy začal pracovat pro prestižní noviny a časopisy, například pro Playboy, Penthouse nebo Vogue. Na Sunset Boulevard si otevřel vlastní ateliér. Za 4 roky v Los Angeles vytvořil více než 50 obalů desek známých i méně známých hudebníků, fotografoval zde také ikony 60. let nebo soubor Freaks s lidmi s různými tělesnými abnormalitami, kteří působili jako atrakce v cirkusech. V 80. letech odjel fotografovat cyklus snímků zdevastovaných míst východní Evropy, procestoval ale celý svět, dokonce se na tři roky odstěhoval do Mnichova. Časopis American Photo jej zařadil mezi sto nejvýznamnějších fotografů USA. České občanství bylo fotografovi vráceno roku 2000 a později mu bylo uděleno čestné občanství města Lovosice, kde se narodil. Dnes žije trvale v New Yorku.

Fotografie z východní Evropy vydal Kratochvíl ve své první monografii Broken Dreams roku 1997. Černobíle a reportážním způsobem fotografoval celebrity pro svou další knihu Incognito. Od 80. let pořizoval fotografické reportáže v nejchudších oblastech světa – roku 1984 děti, které přežily masakr v San Salvadoru, roku 1994 utečence ze Rwandy, roku 1997 otřesné podmínky ve venezuelské věznici nebo roku 1999 lidi nakažené AIDS v Zimbabwe. Několikrát byl oceněn ve světové fotografické soutěži World Press Photo.

Použité zdroje
VAŠKŮ, Václav. Antonín Kratochvíl: Na hranici stínu. Opava, 2012. Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Institut tvůrčí fotografie.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.