Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Archeopark Pavlov

Archeopark Pavlov

Archeologické muzeum umístěné v obci Pavlov, které se vyznačuje moderním vzhledem a unikátně provedeným architektonickým řešením výstavního prostoru.


Archeopark Pavlov, vstup – Autor: GeXeS, licence CC BY-SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archeopark_Pavlov_vstup.jpg
Podrobné informace

slavnostní otevření 28. 5. 2016

 

Archeopark Pavlov je součástí Regionálního muzea v Mikulově. Nachází se na Pavlovských vrších, v unikátní evropsky významné archeologické lokalitě, v areálu naleziště gravettienské kultury období mladého paleolitu (doby lovců mamutů). Jedná se o chráněnou oblast, která je na seznamu národních kulturních památek. Výstavba muzea byla plánována od roku 2003. V soutěži byl vybrán projekt architektů Radka Květa a Pavla Pijáčka z Architektonické kanceláře Radko Květ. Archeopark získal ocenění Stavba roku 2016 a o rok později i Českou cenu za architekturu, udělovanou Českou komorou architektů.

Muzeum je umístěno zhruba 4 m pod povrchem a připomíná jakýsi jeskynní prostor. Zásadním důvodem pro nestandardní umístění muzea pod zemí je archeologické naleziště a potřeba ponechat nalezené objekty na původním místě jejich objevení. Nad povrchem se nacházejí pouze bílé betonové prosvětlovací věže (tzv. světlíky), připomínající vápencové skály. Pochozí střecha je porostlá stepní flórou typickou pro chráněnou oblast Pavlovských vrchů (Pálava), a tak doslova splývá s okolní krajinou. Stavba díky svému umístění splnila základní požadavky na organické zapojení do okolí a na minimalizaci zátěže chráněné krajinné oblasti. Muzeum se rozkládá na ploše 500 m čtverečních. Použity byly sklo, dubové dřevo a monolitický reliéfní beton, který byl tvarován přímo v krajině. Vstup do muzea rámují gabionové zdi.

Muzeum láká nejen svým výjimečným vzhledem, ale také moderně navrženými výstavními sály, které nabízejí klasickou expozici s bohatým audiovizuálním doprovodem a interaktivní učebny. Archeopark Pavlov zpřístupňuje nejdůležitější objevy této lokality (včetně Věstonické venuše, nejstaršího keramického artefaktu na světě), vypravuje historii naleziště a provedených výzkumných prací a rovněž prezentuje život lidí, kteří obývali oblast Pálavy před 30 000 lety.

Použité zdroje
Cesta do pravěku: novostavba Archeoparku Pavlov = Journey to prehistory: the new building of Archeopark Pavlov. Na bílé skále. ERA 21, 2016, 16(4), s. 14-17. ISSN 1801-089X.
ČT24. Žádná vykopávka. Archeopark Pavlov získal Českou cenu za architekturu. In: Česká televize 24 [online]. 27. 11. 2017 [cit. 9. 9. 2020]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2316292-zadna-vykopavka-archeopark-pavlov-ziskal-ceskou-cenu-za-architekturu
ŘEZNÍČKOVÁ, Alena. Archeopark Pavlov je Stavbou roku, beton si rozumí s kostmi mamutů. In: iDNES [online]. 15. 10. 2016 [cit. 9. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/bydleni/architektura/archeopark-pavlov-stavba-roku.A161014_132802_architektura_rez
Archeopark Pavlov [online]. © Archeopark Pavlov, 2020 [cit. 9. 9. 2020]. Dostupné z: http://www.archeoparkpavlov.cz/pribeh-stavby/t1221

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.