Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Artěl

Artěl

České uměleckořemeslné výrobní a prodejní družstvo (1908–1935) usilující o kultivaci domácího užitého umění a designu.


Obchodní značka družstva Artěl. UPM.
Podrobné informace

Artěl (1908–1935) je české uměleckořemeslné sdružení seskupující výrazné osobnosti české výtvarné scény první třetiny 20. století. Hnutí mělo klíčový význam pro vývoj české bytové kultury a prosadilo do oblasti užitého umění výtvarné myšlení evropské moderny. Název sdružení Artěl, ateliér pro výtvarnou práci, se inspiroval v ruském termínu družstevního sdružení a odkazoval ke konceptu společné výroby se vzájemnou podporou i podílem na zisku. První obchodní značkou družstva byl secesně stylizovaný Jelen ve skoku navržený Pavlem Janákem, vytvořený na motivy populární dřevěné hračky Vratislava Hugo Brunnera.

Artěl se pokoušel kultivovat vkus a celkově tak pozvednout úroveň životního stylu českých zákazníků. Zatímco v počátcích existence převládaly strohé kubisticko-expresionistické formy, po vzniku samostatného Československa v roce 1918 se sdružení připojilo ke snahám o vytvoření českého národního stylu a mělo blíže k polohám středoevropského dekorativismu.

Vzhledem k nedostatku finančních prostředků fungoval Artěl jako výrobní ateliér a prodejní družstvo specializující se na navrhování a produkci menších užitných předmětů ze dřeva, skla a kovu, tzv. „drobného umění pro všední den“. Tyto malé série výrobků byly zadávány do výroby externě, do drobných truhlářských či keramických dílen. Zboží zprostředkované k prodeji v družstevní prodejně pod značkou „Artěl“ tak sloužilo nejen k propagaci domácích výrobců a výrobků, ale neslo také punc exkluzivity.

V roce 1916 byla otevřena Bytová poradna Artělu, vedená architektem Ladislavem Machoněm. Ve 20. letech Artěl realizoval několik státních zakázek na zařízení interiérů hotelů, například hotelu Hviezdoslav na Slovensku či  lázeňských objektů v Luhačovicích. Mezi nejznámější výrobky patřily ručně malované soustružené hračky v pestrých barvách od Minky Podhajské, dřevěné dózy inspirované lidovými motivy od Vratislava Hugo Brunnera či tvarově inovativní skleněná souprava na bowli Jana Kotěry. Velmi populární byly též návrhy Pavla Janáka, a to jak bílo-černé kávové servisy z glazované kameniny s geometrickým designem a kuličkovými držadly, tak tvarově inovativní kubistický nábytek či jeho designové kovové urny.

 

Použité zdroje
FRONEK, Jiří a BROŽKOVÁ, Helena. Artěl: umění pro všední den 1908-1935. V Praze: Uměleckoprůmyslové museum, ©2009. 398 s. ISBN 978-80-7101-081-4.
KNOBLOCH, Iva, ed. a VONDRÁČEK, Radim, ed. Design v českých zemích 1900-2000: instituce moderního designu. Vydání 1. V Praze: Academia, 2016. 658 stran. ISBN 978-80-200-2612-5.
OUJEZDSKÝ, Karel. ARTĚL / Umění pro všední den 1908-1935. In. Vltava.rozhlas.cz [online]. 27. 11. 2008 [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/artel-umeni-pro-vsedni-den-1908-1935-5077896?pos=0&mode=10.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.