Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Barokní most v Náměšti nad Oslavou

Barokní most v Náměšti nad Oslavou

Most v kraji Vysočina, jemuž se pro jeho výzdobu barokními sochami přezdívá „malý Karlův most“.


ČTK/Pavlíček Luboš
Podrobné informace

Barokní most přes řeku Oslavu v Náměšti nad Oslavou spojuje město s renesančním zámkem (který se měl po roce 1945 stát letním sídlem prezidenta Beneše). Patří k nejstarším zachovaným kamenným mostům v České republice. Na místě současného mostu stával most starší, v roce 1706 jej však strhla povodeň. Teprve v roce 1733 Václav Adrian z Enckenvoirtu, majitel náměšťského panství, rozhodl o výstavbě nového mostu, jenž byl dokončen v roce 1737. Most stavěli nevolníci, o kterých se hovořilo jako o „šelmách bezprstých“, protože si dobrovolně usekávali prsty, aby nemuseli jít do armády. Most je postaven z kamene a cihel a je omítnutý. Jeho délka činí 62 m, šířka 8 m a nese jej sedm eliptických oblouků. Poslední oprava mostu proběhla mezi lety 1990–1992. V roce 1958 byl vyhlášen českou kulturní památkou.

Díky sochařské výzdobě se mu přezdívá „malý Karlův most“ – na mostě a předmostích je umístěno šestnáct kamenných soch světců a čtyři sochy andělů.

Autorství soch je nejisté – pouze u osmi se podařilo prokázat, že jejich autorem je sochař Josef Winterhalder, ostatní jsou patrně dílem Alexandra Jelínka z Kosmonos. Všechny sochy byly dokončeny a vysvěceny v roce 1744. Během druhé světové války obyvatelé města sochy ukryli, aby nebyly poškozeny či ukradeny okupanty. Od roku 1984 jsou originály soch umístěny v lapidáriu náměšťského zámku a most zdobí jejich kopie.

Použité zdroje
S.R.O., Turistika.cz, [no date], Náměšť nad Oslavou - barokní kamenný most. Most | Turistika.cz [online]. [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://www.turistika.cz/mista/namest-nad-oslavou-barokni-kamenny-most/detail

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.